Γεωθερμία: Στις Ράγες Έργα στη Βρετανία…Αλματώδης Αύξηση για την Τουρκία

Γεωθερμία: Στις Ράγες Έργα στη Βρετανία…Αλματώδης Αύξηση για την Τουρκία
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 9 Ιουλίου 2021 - 08:14

Πολύ δυνατά στο παιχνίδι της αξιοποίησης της γεωθερμίας φαίνεται πως έχει μπει η Βρετανία, θέλοντας να παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα τροφοδοτεί 45.000 σπίτια, μέχρι το 2026. Παράλληλα, η Τουρκία σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας, μέσα από την αξιοποίηση των γεωθερμικών της πεδίων. Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα 

αναπτυσσόμενων χωρών όσον αφορά τη γεωθερμική ενέργεια, καθώς η ικανότητά της να παράγει ηλεκτρισμό από γεωθερμικούς πόρους έχει φτάσει τα 1650 μεγαβάτ, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Γεωθερμικής Ενέργειας της Τουρκίας Ali Kındap. Ο Kındap τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις δυνατότητές της αυξάνοντας την γεωθερμική της ικανότητα, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 3.500 μεγαβάτ. Σημειώνοντας ότι η Τουρκία κατατάσσεται τέταρτη όσον αφορά την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικούς πόρους, ο Ali Kındap εξήγησε ότι η γεωθερμική ενέργεια έχει πολλές χρήσεις, από τη θέρμανση  και την ψύξη, έως τις εφαρμογές στον τουρισμό, τις εγκαταστάσεις υγείας, τα θερμοκήπια, την ιχθυοκαλλιέργεια και την εξόρυξη. Πρόσθεσε ότι η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη σε 78 χώρες, ενώ 24 χώρες στοχεύουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία. «Η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας από γεωθερμικούς σταθμούς αυξήθηκε 100 φορές τα τελευταία 10 χρόνια και έφτασε τα 1650 μεγαβάτ χάρη στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και τις κυβερνητικές πολιτικές. Έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο στον τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Γεωθερμικής Ενέργειας. Η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα της γεωθερμικής ενέργειας έφτασε τα 15.950 μεγαβάτ παγκοσμίως και αναμένεται να φθάσει τα 20.000 μεγαβάτ το 2025.

Την ίδια ώρα ο τομέας της γεωθερμικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει φτάσει σε ένα νέο ορόσημο αφού ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι μια «μονάδα παραγωγής ενέργειας» στην Κορνουάλη είχε αρχίσει να παράγει γεωθερμικό ατμό. Σύμφωνα με την Geothermal Engineering Ltd, το έργο κοντά στην πόλη Redruth της Κορνουάλης βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2022. Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών έλαβε χρηματοδότηση από το Cornwall Council, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται Thrive Renewables. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε από την Geothermal Engineering Ltd ότι θα αναπτύξει τέσσερις νέες γεωθερμικές εγκαταστάσεις στην Κορνουάλη. Οι τέσσερις σταθμοί παραγωγής ενέργεια θα παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία 45.000 σπιτιών. Εάν όλα πάνε καλά για το σχεδιασμό, οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν έως το 2026.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο, εγκαινιάστηκε ένα έργο που στοχεύει στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας από αχρησιμοποίητα, ανθρακωρυχεία. «Αυτή είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς αφήνουμε πίσω το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και αξιοποιούμε αυτόν τον τεράστιο ανανεώσιμο πόρο ενέργειας», δήλωσε ο Ryan Law, διευθύνων σύμβουλος της GEL. «Τα επόμενα 20 χρόνια, στόχος μας είναι να παράγουμε ενέργεια άνω των 500 MW από γεωθερμικούς πόρους», πρόσθεσε Ryan Law.

Να σημειωθεί τέλος πως η Εθνική Αρχή Ενέργειας της Ισλανδίας ανέφερε πρόσφατα ότι οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας παράγουν το 25% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.