Ο Επενδυτικός Βραχίονας της Allianz Ανακοινώνει Νέους Περιορισμούς σε Επενδύσεις που Σχετίζονται με τον Άνθρακα

Ο Επενδυτικός Βραχίονας της Allianz Ανακοινώνει Νέους Περιορισμούς σε Επενδύσεις που Σχετίζονται με τον Άνθρακα
energia.gr
Παρ, 9 Ιουλίου 2021 - 10:46

Η Allianz Global Investors σχεδιάζει να περιορίσει τις επενδύσεις σε ορισμένες επιχειρήσεις άνθρακα έως το τέλος του έτους. Ο διαχειριστής επενδύσεων ύψους 598 δισεκατομμυρίων ευρώ (707 δισ., δολάρια) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι από τον Δεκέμβριο δεν θα επενδύει πλέον σε εταιρείες που αντλούν περισσότερο από το 30% των ετήσιων εσόδων τους από την εξόρυξη θερμικού άνθρακα, καθώς και σε εκείνες

όπου πάνω από 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στον άνθρακα. Η νέα πολιτική θα ισχύει για όλα τα υπάρχοντα κεφάλαια για τα οποία η AllianzGI ενεργεί ως εταιρεία διαχείρισης και θα είναι η προεπιλεγμένη στάση της για όλα τα νέα κεφάλαια και τις εντολές μετά τον Δεκέμβριο.

Ο άνθρακας που τροφοδότησε τη βιομηχανική επανάσταση και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην παραγωγή ενέργειας, έχει γίνει στόχος για έναν αυξανόμενο αριθμό επενδυτών που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν τα χαρτοφυλάκια τους για ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Η AllianzGI, ένας επενδυτικός βραχίονας του γερμανικού ασφαλιστικού γίγαντα Allianz SE, δήλωσε ότι η νέα πολιτική αποκλεισμού δείχνει τη δέσμευσή της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκχωρώντας από την μοναδική μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα.

Παρόλο που είναι θετικό ότι ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων έχει εισαγάγει μια πολιτική για τον άνθρακα, τα όρια αποκλεισμού είναι απογοητευτικά χαμηλά, δήλωσε ο Lucie Pinson, διευθυντής και ιδρυτής της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής Reclaim Finance. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να επενδύσει σε εταιρείες όπως η Glencore Plc και η BHP Group που έχουν ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις άνθρακα, οι οποίες αποτελούν λιγότερο από το 30% των εσόδων τους, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.