Μιλάμε για πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία αλλά και για χώρες που παράγουν ενεργειακές πρώτες ύλες όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι παραγωγοί του Κόλπου, δεν δείχνουν πρόθυμοι να ενταχθούν στον χορό των δυτικών χωρών που έχει στόχο την ριζική αλλαγή του ενεργειακού και του οικονομικού/παραγωγικού μοντέλου.
ICE Brent Crude Oil (18 Ιανουαρίου – 5 Ιουλίου 2021)
Για τις άνω χώρες και τις μεγάλες εταιρείες που εμπορεύονται και διακινούν τα commodities παγκοσμίως το πετρέλαιο είναι, και θα εξακολουθεί για πολύ μεγάλο διάστημα, να αποτελεί την βασική πρώτη ύλη αναφοράς. Αφού ως γνωστό οι τιμές του αργού επηρεάζουν άμεσα αυτές του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του ηλεκτρισμού. Σοβαρές είναι ακόμα οι επιπτώσεις για τα ναύλα και τα ασφάλιστρα στις μεταφορές και επηρεάζουν ιδιαίτερα την ναυτιλία.
WTI Crude Oil (19 Ιανουαρίου – 6 Ιουλίου 2021)
Το πρόσφατο ράλι της τιμής πετρελαίου που είδε το αργό Brent, το διεθνές benchmark, να φθάνει τα $ 77,90 την περασμένη Τρίτη (6/7) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, και την Αμερικανική ποικιλία WTI από το απόλυτο μηδέν που έφθασε πέρυσι τον Απρίλιο να εκτοξεύεται στα $ 76,30 εγγράφοντας κέρδη 85,5% μέσα σε 12 μήνες, είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης ζήτησης για αργό και πετρελαϊκά προϊόντα καθώς η παγκόσμια οικονομία επαναλειτουργεί και ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας. Πολλές διεθνείς τράπεζες προβλέπουν περαιτέρω άνοδο των τιμών με την μέση τιμή για το Brent το τρίτο τρίμηνο να διαμορφώνεται στα $ 80 το βαρέλι.
Βλέποντας το πετρέλαιο να κινείται ανοδικά τους τελευταίους μήνες πολλοί αναλυτές εκτιμούν εδώ και καιρό ότι η εκτόξευση στα $ 100 το βαρέλι δεν πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αφού τα θεμελιώδη της αγοράς υποστηρίζουν ένα τέτοιο σενάριο. Βάσει των τελευταίων στοιχείων από τον ΙΕΑ και τον OPEC αυτή την περίοδο παρατηρείται ένα σταθερό έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και ζήτησης της τάξης των 1,5-2,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που έχει προκύψει μετά την απόφαση των OPEC+ τον Απρίλιο του 2020 για μείωση της παραγωγής κατά 10,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα ( σε μια παγκόσμια αγορά που το 2019 είχε φθάσει τα 100 εκατ. βαρ/ημέρα) και έκτοτε την τήρηση από τα συμμετέχοντα κράτη των συμφωνηθέντων ποσοστώσεων με θρησκευτική ευλάβεια.
Σήμερα, (Ιούνιος 2021) η παγκόσμια ζήτηση υπολογίζεται ότι κινείται στο επίπεδο των 95,4-95,0 εκατ. βαρ/ημέρα με την συνολική ανάκαμψη για το 2021 να υπολογίζεται στα 5,4 εκατ. βαρ/ημέρα. Εκτιμήσεις του ΙΕΑ κάνουν λόγο για την ζήτηση να κινείται ακόμα υψηλότερα το 2022, στα 100,6 εκατ. βαρ/ημέρα
Παράλληλα έχει ενταθεί η αβεβαιότητα σε εταιρείες και traders για την δυνατότητα του παγκόσμιου συστήματος να παράγει τις απαραίτητες ποσότητες αργού τα επόμενα χρόνια, για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση, μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις των περισσότερων δυτικών εταιρειών τους τελευταίους δύο μήνες να μειώσουν την παραγωγή τους και να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλους τομείς του ενεργειακού τομέα- εκχωρώντας ουσιαστικά το πεδίο της παραγωγής στην Μέση Ανατολή και στην Ρωσία. Με τον ΙΕΑ να απευθύνει έκκληση στις απανταχού πετρελαϊκές να σταματήσουν άμεσα κάθε έρευνα για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων προκειμένου να μειωθεί η παγκόσμιος παραγωγή και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώστε να σωθεί ο πλανήτης από την υπερθέρμανση και την επερχόμενη καταστροφή!
Global Oil and Gas Prices
Παρά την αδιαμφισβήτητη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην πράσινη ενέργεια, κάτι που διαπιστώνεται μέσα από την σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με τα διαφορά διεθνή funds να σπεκουλάρουν στην επικράτηση της πράσινης ενέργειας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο λόγω της σταθερής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της συνεχούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ανθρώπων -με τον ρυθμό αύξησης της συνολικής ενεργειακής ζήτησης να υπερτερεί του αντίστοιχου από ΑΠΕ ενέργεια- και λόγω του ότι η πρόσβαση σε ορυκτά καύσιμα είναι απείρως ποιο εύκολη και φθηνή για τις μεγάλες μάζες των καταναλωτών ανά την υφήλιο, θα εξακολουθήσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση και να καθορίζουν εν πολλοίς την ενεργειακή ατζέντα για τα επόμενα χρόνια.