Βρισκόμαστε μόλις στα μισά του 2021 και σχεδόν κάθε σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της αειφορίας έχει ήδη ξεπεράσει τις επιδόσεις που είχαν σημειωθεί το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους: Οι εταιρείες κάνουν περισσότερες δεσμεύσεις για την προμήθεια καθαρής ενέργειας. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκδίδουν πιο πολλά «πράσινα» ομόλογα, και οι επενδυτές τοποθετούν περισσότερα χρήματα σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κρατικά κεφάλαια

Αυτό τονίζει σε πρόσφατο άρθρο του το Bloomberg, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι σε μερικές κατηγορίες, οι δεσμεύσεις αειφορίας εφέτος ξεπερνούν ήδη τις επιδόσεις όλου του 2020.

Οι εταιρικές δεσμεύσεις στόχων με βάση την επιστήμη, οι οποίες δηλ. πραγματοποιήθηκαν ώστε να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Καταγράφηκαν περισσότερες από 150 δεσμεύσεις μόνο τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι 590 εταιρείες έχουν ευθυγραμμίσει την πορεία των εκπομπών τους με την συγκεκριμένη διεθνή συμφωνία.

Η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων είναι ένας άλλος «πρωταθλητής»: Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις είχαν εκδώσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια «πράσινων» ομολόγων από το 2017, περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ενώ το 2020 εξέδωσαν «πράσινα» ομόλογα αξίας 243 δις δολ.

Μέχρι στιγμής φέτος, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 248 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους μεγαλύτερους παίκτες να είναι εταιρείες κοινής ωφέλειας και τράπεζες, όπως η NextEra Energy Inc, η Engie SA και η BNP Paribas SA. Με αυτόν τον ρυθμό, το Bloomberg εκτιμά ότι εφέτος η αξία των «πράσινων» ομολόγων θα μπορούσε να φτάσει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.