Γιάννης Μπασιάς: Η Ψυχρή Aλήθεια για Πράσινη Aνάπτυξη-Aνεμογεννήτριες-Φ/B-Ο ρόλος της Ελλάδας

Γιάννης Μπασιάς: Η Ψυχρή Aλήθεια για Πράσινη Aνάπτυξη-Aνεμογεννήτριες-Φ/B-Ο ρόλος της Ελλάδας
energia.gr
Δευ, 12 Ιουλίου 2021 - 07:00

Με συνέντευξή του στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες», που παρουσιάζει ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο Parapolitika, 90.1 FM , ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, μίλησε διεξοδικά για τη σύγχρονες απαιτήσεις του ενεργειακού κλάδου στον καιρό της απανθρακοποίησης της οικονομίας αλλά και για την ανάγκη να μην αγνοηθεί η χρήση των ορυκτών 

 

καυσίμων στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση. Ο κ. Μπασιάς τόνισε πως η μετάβαση γίνεται με δυσκολίες, αλλά γρήγορα και με επιτυχία σε χώρες που έχουν, όμως, μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα και οι οποίες θέλουν, όπως είπε, από τη μιά να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, αλλά από την άλλη εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν (πετρέλαιο, φ. αέριο, άνθρακας αλλά και λιγνίτης), επειδή χρειάζονται αυτές τις πηγές καθώς έχουν πάρα πολύ μεγάλη θερμική απόδοση και επομένως καλύπτουν τις αυξημένες βιομηχανικές ανάγκες τους.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι χώρες που έχουν ήπια βιομηχανική δραστηριότητα, ή οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ή ακόμη και εκείνες με δημογραφικό πρόβλημ, όπως η Ελλάδα, είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε αυτές τις απότομες αλλαγές, επειδή δεν έχουν ανάγκη τις υψηλές θερμικές αποδόσεις των ορυκτών καυσίμων.

Παραθέτουμε την πλήρη συνέντευξή του στον Λάμπρο Καλαρρύτη: