Η ενεργειακή ασφάλεια των νησιών αποτελεί έναν από τους στόχους που έχει θέσει η πολιτεία. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το σβήσιμο των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά, η ενίσχυση των ΑΠΕ, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι μερικά από τα ζητούμενα που απασχολούν ήδη τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Αυτή τη στιγμή το κόστος για τη λειτουργία αυτών των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας είναι πολύ μεγάλο. Για παράδειγμα σε ένα νησί, όπως η Αμοργός, το κόστος φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Εάν χαρακτηρίζεται δαπανηρός ο τρόπος παραγωγής ενέργειας στις μονάδες αυτές εξίσου δαπανηρή είναι η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στο νησί της Αμοργού, όπου και εκεί εξετάζεται το σενάριο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τη μείωση έτσι του κόστους λειτουργίας τους.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ.. Σκρέκας θα αξιοποιηθεί ένα δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση στα μη διασυνδεδεμένα μικρά νησιά. «Μέσα από τον πράσινο μετασχηματισμό της, η ελληνική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της χώρας μπορούν να γίνουν πολύ πιο ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο» είχε αναφέρει στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, προχωράει ο σχεδιασμός για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών. Το ζήτημα πάντως της ενεργειακής μετάβασης απασχολεί τους κατοίκους των νησιών, δεδομένου ότι εκτός από την αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά στο τραπέζι υπάρχει το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Τα δεδομένα αυτά αποκτούν έντονη κοινωνική διάσταση, καθώς το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, ενώ παραμένει ζητούμενο η επίλυση του προβλήματος. Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν πως η εξοικονόμηση ενέργειας θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και άλλοι που εκτιμούν πως σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

Οι ενεργειακές κοινότητες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που επιβεβαίωσε στις αρχές τις εβδομάδας ο κ. Σκρέκας, προαναγγέλλοντας νομοθετικές ρυθμίσεις. Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση με θέμα «Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου τόνισε πως «κακά τα ψέματα η νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες είναι ελλιπής», σημειώνοντας πως εκμεταλλεύτηκαν την νομοθεσία ιδιώτες, παρακάμπτοντας πρωτόκολλα και διαδικασίες για να έχουν άμεση πρόσβαση σε αδειοδοτήσεις. Μάλιστα, επεσήμανε πως πολύ λίγες ενεργειακές κοινότητες δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή φορέων, δήμων για να επιτελέσουν το σκοπό με τον οποίο έγιναν εξαρχής οι ενεργειακές κοινότητες, αναδεικνύοντας μια διαφορετική οπτική για τον θεσμό. Τέλος  τόνισε πως δεν υπάρχει ένα πλάνο για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων.