Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, οι ΑΠΕ θα παρέχουν περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ στο δίκτυο έως το 2030, αν και αυτό θα μπορούσε να φτάσει το ήμισυ της παραγωγής εάν αυξηθεί η ανάπτυξη, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας  και της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (FERC).

Ακόμα και αυτό, ωστόσο, θα υπολείπεται του στόχου που έθεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν για χρήση ανανεώσιμων πηγών στο 80% έως το 2030, ο οποίος καθίσταται μη ρεαλιστικός, εκτός εάν η ανάπτυξη επιταχυνθεί ουσιαστικά σύντομα, διατηρώντας τα επίπεδα της μέγιστης ανάπτυξης που διαπιστώθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Η μηνιαία έκθεση ηλεκτρικής ενέργειας της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας αποκάλυψε ότι οι ΑΠΕ παρείχαν το 22,5% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021. Το 2011, το ποσοστό αυτό ήταν 13,75%, που σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές  προσθέτουν περίπου 1% στο μερίδιό τους στον ενεργειακό εφοδιασμό των ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Σχεδόν όλη αυτή η αύξηση σε ηλιακή και αιολική ενεργεια, η οποία από 3,3% τον Απρίλιο του 2011 έφτασε στο 13,9% τον Απρίλιο του 2021.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παρέχουν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2030. Τα στοιχεία της FERC επιβεβαίωσαν αυτό το σενάριο, δείχνοντας ότι εάν ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης διατηρηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παρέχουν περίπου το 38% ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.