Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον για την απόκτηση του  49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τέσσερις, από τους συνολικά εννέα διεκδικητές, να βρίσκονται πιο μπροστά στην κούρσα για τη διεκδίκηση του Διαχειριστή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα τέσσερα ισχυρά funds CVC, First Sentier, KKR και Macquarie. Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC έχει ήδη έντονη παρουσία στην Ελλάδα αφού εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική, τη Vivartia ενώ το …αποτύπωμά του έχει αφήσει 

και στον χώρο της υγείας  (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ), σε μαρίνες κλπ. Το επενδυτικό fund από την Αυστραλία First Sentier Investors διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 175 δισ. δολάρια και εξειδικεύεται στις υποδομές, όπως επίσης και το αυστραλιανό fund Macquarie, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 500 δισ. δολαρίων. Το αμερικανικό KKR,  διαχειρίζεται 250 δισ. δολάρια  και στην Ελλάδα είναι κυρίως γνωστό από την εξαγορά του εργοστασίου και της παραγωγής της «Ελαΐς» – Unilever.

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχει αναβληθεί για τις 4 Σεπτεμβρίου. Ήδη οι συμμετέχοντες» έχουν μελετήσει τα στοιχεία στο VDR και έχουν υποβάλλει πολλές ερωτήσεις, γεγονός που καταδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον.  «Μαγνήτης» για τους επενδυτές αποτελούν οι εγγυημένες αποδόσεις που εμφανίζει ο διαχειριστής του δικτύου διανομής αλλά και το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα (η ψηφιοποίηση των δικτύων, το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών κλπ.)  που σχεδιάζεται να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη «προίκα» του δικτύου των περίπου 240 χιλιάδων χιλιόμετρων του ΔΕΔΔΗΕ, με  αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021-2024. Το έσοδο ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και σταδιακά αυξάνεται στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 2023 και στα 798 εκατ. το 2024. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι, ο Ρυθμιστής της αγοράς απέρριψε ως κόστος της περιουσιακής βάσης του Διαχειριστή τα μπόνους στελεχών (1 εκατ. ευρώ) και εργαζομένων (6 εκατ. ευρώ), που δίνονταν ως τροφείο 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ήδη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι επενδυτές έχουν ζητήσει ραντεβού με τη ΡΑΕ προκειμένου να ενημερωθούν για ρυθμιστικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Διαχειριστή. Το υψηλό ενδιαφέρον καλλιεργεί στη ΔΕΗ μεγάλες προσδοκίες για το τίμημα, με τη διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης να διαμηνύει, ότι εάν αυτό δεν είναι   ικανοποιητικό, θα εισηγηθεί τη μη πώληση του μειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής της.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είναι οι:

• ADRIAN Infrastructure Funds

• BCI – British Columbia Investment Management Corporation

• BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C

• CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.

• F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A

• First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.

• KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.

• MACQUARIE Group Limited

• OHA – Oak Hill Advisors LLP