Δημοσκόπηση Energia.gr: Αποδοκιμασία των Δηλώσεων Δένδια για την Ασφάλεια Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ελλάδας

Δημοσκόπηση Energia.gr: Αποδοκιμασία των Δηλώσεων Δένδια  για την Ασφάλεια Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ελλάδας
energia.gr
Τρι, 3 Αυγούστου 2021 - 19:56

Ούτε δύο στους δέκα δεν εγκρίνουν τις δηλώσεις Δένδια στο Arab News στα τέλη Απριλίου σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του Energia.gr που ξεκίνησε στις 17 Μαΐου και η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας είχε δηλώσει

σε συνέντευξή του στο εν λόγω ΜΜΕ κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Σαουδική Αραβία (22/23 Απριλίου) ότι η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, γι’ αυτό το λόγο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εξορύσσει στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου προκειμένου να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο «Δεν βλέπω την Ελλάδα να γίνεται πετρελαιοπαραγωγός χώρα… Δεν σχεδιάζουμε (το Αιγαίο) να μετατραπεί σε Κόλπο του Μεξικού. Κατά συνέπεια η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ασφάλεια εφοδιασμού… [και] δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου!», είχε τονίσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Όπως είχε επισημάνει (βλ. εδώ) το energia.gr, η εν λόγω δήλωση δημιουργεί υπόνοιες για έμμεση παραίτηση της χώρας από πιθανά σχέδια για επέκταση στα 12 ν.μ. σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ανακήρυξη ΑΟΖ Ακόμη περισσότερο, είχαμε υπογραμμίσει ότι, εν όψει της ακολουθούμενης πολιτικής για άμεση απολιγνιτοποίηση, οι δηλώσεις Δένδια οδηγούν αναγκαία στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Έτσι, σε συνολικά 391 συμμετέχοντες, το 85,2% δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη του Υπουργού Εξωτερικών και πιστεύει, αντίθετα, ότι το ενεργειακό μίγμα της χώρας θα πρέπει να στηριχθεί τόσο στις ΑΠΕ αλλά και στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου για λόγους ενεργειακής ασφάλειας αλλά και οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Μόλις 14,8% είδε ευνοϊκά τις δηλώσεις Δένδια.

Το energia.gr ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, και υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένες έρευνες δεν είναι επιστημονικές αλλά οπωσδήποτε αποτυπώνουν μία ενδεικτική εικόνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα της εγχώριας ενεργειακής ατζέντας, το οποίο, εν προκειμένω, άπτεται, επιπλέον, και της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αύριο ξεκινάει άλλη μία διαδικτυακή μας δημοσκόπηση, η οποία θα αφορά το επίκαιρο και – σε βαθμό… υπερεπείγοντος! – ζωτικής σημασίας ζήτημα της θωράκισης του εθνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας.