Σύσκεψη ΑΔΜΗΕ: Μέσα Από Εναλλακτικές Γραμμές η Ηλεκτροδότηση στα Βόρεια Προάστια – Περαιτέρω Αύξηση στη Χονδρική Ηλεκτρισμού την Τετάρτη

Σύσκεψη ΑΔΜΗΕ: Μέσα Από Εναλλακτικές Γραμμές η Ηλεκτροδότηση στα Βόρεια Προάστια – Περαιτέρω Αύξηση στη Χονδρική Ηλεκτρισμού την Τετάρτη
energia.gr
Τετ, 4 Αυγούστου 2021 - 00:40

Η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων για να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα Βόρεια Προάστια κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών και όσο μαίνεται η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, αποφασίστηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Αττική, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι

Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, και πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών.

Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και  σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ τονίζεται ότι: «Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Ας σημειωθεί ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ και περαιτέρω αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά) στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 205 ευρώ. 

Σε επικοινωνία του documentonews.gr με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Αδαμίδης ξεκαθάρισε ότι κρίνονται αχρείαστες οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, αν και νωρίτερα είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε, , η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, καθώς οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις περιοχές που πλήττονται από τη φωτιά εξισορροπούν την υπερφόρτωση του δικτύου.

«Μπορεί να προκύψουν βλάβες, αλλά θα αποκατασταθούν άμεσα» τόνισε. 

Λεωφορεία του ΟΑΣΑ στη διάθεση της Περιφέρειας Αττικής για μεταφορά πολιτών από τις πυρόπληκτες περιοχές

Στην Περιφέρεια Αττικής έχουν διατεθεί λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας προκειμένου να μεταφερθούν πολίτες εφόσον χρειαστεί από τις πυρόπληκτες περιοχές Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες.

ΕΥΔΑΠ: Προβλήματα σε 13 περιοχές λόγω της πυρκαγιάς

Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή της, τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

ΔΕΔΔΗΕ: Προβλήματα Ηλεκτροδότησης σε Πέντε Περιοχές της Αττικής

Σε τμήματα πέντε περιοχών της Αττικής εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για αύριο προγραμματίζονται και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.