Οι Συνιστώσες της Αγοράς Παραπέμπουν σε Άνοδο του Αργού στα $ 80

Οι Συνιστώσες της Αγοράς Παραπέμπουν σε Άνοδο του Αργού στα $ 80
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Αυγούστου 2021 - 14:35

Σε αναταραχή βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι αγορές πετρελαίου καθώς η πρόσθετη παραγωγή του ΟPEC+ αντισταθμίζει τις προσδοκίες για μια συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης, ενώ συμπίπτει με τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας του Covid-19 στις αγορές-κλειδιά. Εν τούτοις, δεν είναι λιγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν 

ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να φτάσουν και στα 80 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να εικάζουν ότι θα επικρατήσουν συνθήκες εύρωστης ζήτησης κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

Εκτός από τις προσδοκίες των αναλυτών, εξακολουθεί να υφίσταται, παράλληλα, υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ιδίως μετά την επίθεση κατά του δεξαμενόπλοιου, για την οποία η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο κατηγόρησαν ευθέως το καθεστώς των μουλάδων. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το ισραηλινών συμφερόντων Mercer Street που δέχθηκε επίθεση με drones στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ανοικτά των ακτών του Ομάν, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος.

Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση, αλλά το γεγονός είναι βέβαιο ότι θα επισκιάσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά που έχουν διακοπεί εδώ και λίγο καιρό. Το περασμένο επταήμερο οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση του Ιράν ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν βελτιωμένους με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να δηλώνει πως οι συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να παραταθούν επ΄αόριστον.

Υπ’ αυτή την έννοια και με την προοπτική της επιστροφής του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές να απομακρύνεται, αυτό ανακόπτει την πιθανότητα επικράτησης καθοδικών πιέσεων στις τιμές. Οι traders που είχαν συνυπολογίσει, επίσης, τη δυνατότητα αύξησης της προσφοράς χάρη στις ποσότητες ιρανικού αργού που θα εισέρρεαν στις αγορές, βλέπουν τώρα αυτή την πιθανότητα να υποχωρεί και αυτό μόνο μία επίπτωση μπορεί να έχει: ότι οι τιμές δεν έχουν πού αλλού να πάνε εκτός από ανοδικά.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραμεριστεί το γεγονός ότι οι προσδοκίες για περαιτέρω προσφυγή στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ ενέτειναν τις ανοδικές τάσεις στις τιμές, καθώς μάλιστα παρατηρείται αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, γεγονός που υποστηρίζει τη ζήτηση αργού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Reuters.

(διάγραμα εβδομαδιαίας μεταβολής τιμών Brent. Πηγή: FT.com) 

Αυτή τη στιγμή, η τιμή του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, απώλεσε τα αρχικά ελαφρά κέρδη της και παραμένει αμετάβλητη από το χθεσινό κλείσιμό της, στα 70,38 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 55,26% σε ετήσια βάση.