Η ΔΕΗ έθεσε σήμερα σε εφαρμογή τη νέα ρήτρα που θα βασίζεται στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και η οποία θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2. Η λεγόμενη ρήτρα "Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας", θα ισχύει για τα παλαιά οικιακά τιμολόγια αλλά όχι για τα τιμολόγια «ΔΕΗ myHome Enter» και «ΔΕΗ myHome Enter+», ενώ θα ισχύσει επίσης και για τα επαγγελματικά τιμολόγια 

της Χαμηλής Τάσης. Η νέα ρήτρα συνοδεύεται με μείωση ύψους 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, με απώτερο σκοπό να ψαλιδιστεί το κόστος για τους πελάτες της Επιχείρησης. Πάντως, η νέα εξέλιξη δεν σημαίνει ότι τα τιμολόγια που θα παραλάβουν προσεχώς οι καταναλωτές όλων των παρόχων, πέραν της ΔΕΗ, δεν θα είναι αυξημένα  εξαιτίας της ενσωμάτωσης σε αυτά, του υψηλού κόστους παραγωγής λόγω του καύσωνα που, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και του φ. αερίου επέφερε άλμα των τιμών χονδρεμπορικής.

Αυτοί οι παράγοντες υπολογίζεται ότι πρόσθεσαν ποσοστό μεταξύ 20% - 30% στο ήδη υψηλό κόστος της μέσης χονδρεμπορικής τιμής και υποχρέωσαν τις αρχές να εντάξουν στο σύστημα τις ακριβές λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία επάρκεια μετά και την αδυναμία των ΑΠΕ, ιδίως των αιολικών, να εισφέρουν ουσιαστικά στην κάλυψη της ζήτησης.

Αποτέλεσμα ήταν η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς από τα επίπεδα των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο να εκτιναχτεί χθες, στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αναδεικνύοντάς την στην ακριβότερη στην Ευρώπη.

(Πίνακας που αποτυπώνει το Φορτίο Συστήματος για σήμερα, Πέμπτη 5/8. Πηγή: ΑΔΜΗΕ)

Η πτώση της θερμοκρασίας και οι άνεμοι που πνέουν απέφεραν μια ελαφρά μείωση σήμερα, στα 164,52 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στα 130,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας για αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, κάτι που συνιστά ποσοστιαία κάμψη 20% από το κλείσιμο της Πέμπτης, με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 186,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την ελάχιστη στα 92,07 ευρώ. Ακόμη, η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 420,47 γιγαβατώρες, ενώ τέλος, το φυσικό αέριο κυριαρχεί και πάλι στο μείγμα παραγωγής, με 40% (από 48 χθες), το ποσοστό των ΑΠΕ εμφανίζεται αυξημένο στο 24% στο 15% συμμετέχουν οι εισαγωγές, σταθερός στο 15% ο λιγνίτης και με ποσοστό  6% ακολουθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

(Πίνακας που αποτυπώνει το μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής ανά καύσιμο. Πηγή: ΑΔΜΗΕ)

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα δεδομένα που αναμένεται να λάβει υπόψη ο ΑΔΜΗΕ για να εκπονήσει τη νέα μελέτη επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2022-2031. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι και οι πέντε λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου θα τεθούν εκτός λειτουργίας στο τέλος του μήνα, η δε «Μεγαλόπολη 3» θα λειτουργήσει έως τον Μάρτιο του 2023, ενώ η «Πτολεμαΐδα 5» έως τον Δεκέμβριο του 2024. Για την τελευταία πρέπει να τονίσουμε πως μετά τον Δεκέμβριο του 2024 θα αρχίσει να καίει φυσικό αέριο.