Παρέμβαση της ΡΑΕ στην Αγορά Ηλεκτρισμού για Προστασία των Καταναλωτών

Παρέμβαση της ΡΑΕ στην Αγορά Ηλεκτρισμού για Προστασία των Καταναλωτών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Αυγούστου 2021 - 10:07

Δυναμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της για τον «καθορισμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των καταναλωτών, την εφαρμογή των αρχών διαφάνειας, την ευχερή επαληθευσιμότητα, κατανόηση και δυνατότητα σύγκρισης 

των προσφορών και τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.». Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αρχής για την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας, τον έλεγχο των μεθόδων που ακολουθούν οι προμηθευτές, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους, με εστίαση στην προστασία των καταναλωτών και την αποτελεσματική ρύθμιση της λιανικής αγοράς στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της υπό κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, με απώτερο στόχο να προσφέρει στους καταναλωτές τα οφέλη που εγγυάται η απελευθερωμένη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Η παρέμβαση της ΡΑΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από το άλμα των τιμών του ρεύματος, με τη διαδικασία να εστιάζεται στη διερεύνηση των αναγκαίων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την εναρμόνιση του εθνικού πλαισίου στην Οδηγία 2019/944, εν μέσω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη λιανική αγορά, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ αλλά και της αλματώδους υποβολής παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς καταναλωτών προς την Αρχή.

Στη συνέχεια η ΡΑΕ θα εφαρμόσει, ή γνωμοδοτήσει για τις αναγκαίες τροποποιήσεις του κείμενου πλαισίου.

Οι προτάσεις της Αρχής είναι οι ακόλουθες:

  • Παροχή κυμαινόμενων τιμολογίων με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας
  • Κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Καθορισμός του τρόπου ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής (π.χ. επιβολή ή τροποποίηση Ρήτρας Αναπροσαρμογής)
  • Επιτρεπτή η «ρήτρα αποχώρηση» (switching fee / termination fee) μόνο σε τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου. Απαγόρευση της επιβολής χρέωσης στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια.
  • Δωρεάν λήψη λογαριασμού κατανάλωσης, ανεξαρτήτως της επιλεγείσας από τον καταναλωτή διαδικασίας αποστολής του (έγχαρτος ή ηλεκτρονικός λογαριασμός)

Η ΡΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καταναλωτές και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης καταναλωτών  να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως τη Δευτέρα 30/8/2021.