Σταθερή Αποκλιμάκωση της Χονδρεμπορικής Τιμής Ρεύματος Εν Μέσω των Πυρκαγιών

Σταθερή Αποκλιμάκωση της Χονδρεμπορικής Τιμής Ρεύματος Εν Μέσω των Πυρκαγιών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Αυγούστου 2021 - 15:20

Το μέτρο των περιοδικών περικοπών ηλεκτροδότησης της Αττικής αποφάσισαν από κοινού το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά οι συνέπειες από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν μεγάλα τμήματα της ΒΑ Αττικής. Τα μέτρα κατέστησαν αναγκαία μετά την εξάπλωση του πύρινου μετώπου στην περιοχή του Κρυονερίου 

που είχε ως αποτέλεσμα να θέσει εκτός λειτουργίας τα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης τα οποία τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου από το οποίο εξαρτάται η Αττική. Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι οι περικοπές που αποφασίστηκαν αντιστοιχούν στο 1/6 του συνολικού φορτίου της Αττικής και πως καταβάλλονται προσπάθειες ούτω ώστε, μόλις εκτραπεί η φωτιά από την κρίσιμη ζώνη όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου, να επαναλειτουργήσουν τα κυκλώματα μεταφοράς που έχουν επηρεαστεί έως τώρα.

Το ρεύμα παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος, καθώς ο συνδυασμός του καύσωνα, των πυρκαγιών, της εκτίναξης των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και των τιμών του φ. αερίου επέφερε άλμα των τιμών χονδρεμπορικής. Το καλό νέο είναι ότι από χθες, παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του φαινομένου, με την τιμή του ηλεκτρισμού στην αγορά της επόμενης ημέρας να διαμορφώνεται σήμερα στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα χάρη στη βοήθεια που προσφέρουν οι αιολικές εγκαταστάσεις και ευρύτερα οι ΑΠΕ.

(Πίνακας που αποτυπώνει το Φορτίο Συστήματος για σήμερα, Παρασκευή 6/8. Πηγή: ΑΔΜΗΕ)

Η πτώση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος φθάνει στο 20% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, με τη μέγιστη τιμή να κυμαίνεται στα 186 ευρώ και την ελάχιστη στα 92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι ανάγκες του συνολικού φορτίου συστήματος υποχωρούν , με τον ΑΔΜΗΕ να ανακοινώνει ότι θα κυμανθεί σε 7.228 μεγαβατώρες, δηλαδή, σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

(Πίνακας που αποτυπώνει το μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής ανά καύσιμο. Πηγή: ΑΔΜΗΕ)

Όσον αφορά στο μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο κυριαρχεί με 42% -από 40% χθες Πέμπτη- ακολουθούν οι ΑΠΕ με 13%, οι λιγνίτες με 19%, ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στο 11% και τα υδροηλεκτρικά στο 15% της παραγωγής