Η Νευρικότητα Κυριαρχεί στις Αγορές Πετρελαίου- Διορθώνει Πτωτικά το Βrent Μετά τα Αρχικά Κέρδη του

Η Νευρικότητα Κυριαρχεί στις Αγορές Πετρελαίου- Διορθώνει Πτωτικά το Βrent Μετά τα Αρχικά Κέρδη του
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Αυγούστου 2021 - 17:18

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ανοδικές αγορές του πετρελαίου υποφέρουν. Αμέσως την ανάσα που πρόσφερε στις τιμές του αργού η επίτευξη της συμφωνίας του ΟPEC+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής, οι αγορές περιήλθαν σε νέο πτωτικό σπιράλ, με αποτέλεσμα να καταγράψουν τις χειρότερες επιδόσεις τους το περασμένο πενθήμερο των συναλλαγών από τον Μάρτιο. Αυτή την ώρα (17:07 ώρα Ελλάδος) το Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark διορθώνει από τα ενδοημερήσια υψηλά του των άνω των 72 δολαρίων, όταν κατέγραφε ποσοστιαία κέρδη της τάξης του 1,04%

και κινείται στην περιοχή των 71,20 δολαρίων το βαρέλι, με οριακές απώλειες 0,13%. Η σημερινή εικόνα των αγορών πιστοποιεί τη νευρικότητα που διακατέχει τις διεθνείς αγορές, και ακολουθεί την αρνητική τάση των τιμών  που απώλεσαν 6% την εβδομάδα που λήγει. Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών από τον περασμένο Μάρτιο οφείλεται στις εντεινόμενες ανησυχίες για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του COVID -19 στις επιπτώσεις της στις αεροπορικές μεταφορές και εν γένει στη ζήτηση υγρών καυσίμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιαπωνία σχεδιάζει να επεκτείνει τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης που επιβάλει σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη, ενώ και η Κίνα, δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού στον κόσμο, επέβαλε περιορισμούς μετακίνησης σε ορισμένες πόλεις της χώρας, ενώ προχώρησε και στην ακύρωση αρκετών πτήσεων στα αεροδρόμια.

(Διακύμανση εξαμήνου τιμής Brent. Πηγή: FT.com) 

Περί τις 50 πόλεις της ασιατικής υπερδύναμης έχουν εκδόσει ταξιδιωτικές οδηγίες, με τις αρχές να έχουν αναστείλει τις αεροπορικές πτήσεις και να έχουν διακόψει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή η σειρά μέτρων είναι αρκετή για να επηρεάσει δυσμενώς τη ζήτηση πετρελαίου, υποστηρίζουν οι αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι έσπευσαν, ωστόσο, να επισημάνουν και την επίδραση που έχει στις τιμές η άνοδος των αποθεμάτων πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΙΑ τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν απροσδόκητα κατάν +3,6 εκατ. βαρέλια.