Πάνω από 50 Πυρκαγιές σε Ταυτόχρονη Εξέλιξη στη Χώρα – Αφανίστηκαν 270.000 Στρέμματα σε Αττική-Εύβοια

Πάνω από 50 Πυρκαγιές σε Ταυτόχρονη Εξέλιξη στη Χώρα – Αφανίστηκαν 270.000 Στρέμματα σε Αττική-Εύβοια
energia.gr
Σαβ, 7 Αυγούστου 2021 - 15:10

Για 55 πυρκαγιές που βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη αναφέρθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση που παρεχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε πως "δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη". Ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας πως όλες οι δυνάμεις δούλεψαν σκληρά όλο το βράδυ ώστε, εκτός απροόπτου, να οριοθετήσουμε τα μέτωπα στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια είπε πως όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις μας, ενισχυμένες, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς. 

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η εικόνα των πυρκαγιών παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ένα σημαντικό μέτωπο βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στη Φωκίδα, ενώ στις υπόλοιπες φωτιές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαρκείς αναζωπυρώσεις.  

Στην πυρκαγιά της Πάρνηθας υπάρχουν επίσης πολλές αναζωπυρώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία ωστόσο, αντιμετωπίζονται άμεσα. Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση βελτιώνονται διαρκώς οι πυρκαγιές σε Πευκόφυτο και Άγιο Στέφανο. Στην Βόρεια Αττική επιχειρούν 856 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί με δυνάμεις από την Κύπρο, την Γαλλία και το Ισραήλ, παράλληλα με 215 οχήματα, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα προέρχεται από την Αεροπορία Στρατού. 

Στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί μέσω του «112» συνολικά 39 οικισμοί ενώ στην περιοχή επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη μαζί με το Beriev200. Επίσης επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού ως πεζοπόρα τμήματα και το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί δύο αρματαγωγά και 15 λέμβοι για τη μεταφορά πολιτών εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό διασώσεων.

Αναφερόμενος στην Φωκίδα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναζωπυρώσεων. «Η πυρκαγιά αυτή που ξεκίνησε από τον οικισμό Ελαία, μετά από χρήση τροχού ως αμέλεια συμπολίτη μας, έχει κάψει μια τεράστια έκταση που ανατολικά επεκτείνεται μέχρι τα όρια των οικισμών Μαλανδρίνο και Ιτέα», σημείωσε, ενώ μιλώντας για την Ρόδο, είπε ότι έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη την επικράτεια είναι και σήμερα πολύ υψηλός και συνεχίζουμε αμείωτα τον αγώνα, με μοναδικό μας μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλες μας οι δυνάμεις, τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες, είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε πλήρη συναγερμό», υπογράμμισε. Τέλος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά όλα τα στελέχη των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας «που βρίσκονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή αυτής της εξαιρετικά δύσκολης μάχης, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό».

Στην Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη τρία πύρινα μέτωπα σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου (Κολύρι) έχει περιοριστεί σημαντικά» όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος  τόνισε πως το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κάποια στιγμή κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας».

«Τα άλλα μέτωπα», όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής και της Νεμούτας, καθώς και στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος» για να επισημάνει ότι το θετικό είναι ότι στις παραπάνω περιοχές δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Εν τω μεταξύ, ασκήθηκε δίωξη για εμπρησμό κακουργηματικού χαρακτήρα στο Κρυονέρι σε βάρος 43χρονου που συνελήφθη χθες ως υπαίτιος της φωτιάς στην περιοχή. Παράλληλα δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε και σε βάρος της γυναίκας που συνελήφθη για τη φωτιά στο Πεδίον του Άρεως. Η κατηγορούμενη θα δικαστεί στο Αυτόφωρο για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα.

Παράλληλα, το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δηοσιοποίησε επικαιροποημένες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις στην Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες VIIRS από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Forest Fire Information System (FFIS).

Έτσι, η έως τώρα καμένη έκταση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια και η καμένη έκταση στην Εύβοια φτάνει τα 19.794 εκτάρια, δηλαδή, αρκετά χαμηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης που αναφερόταν σε περίπου 35.000 εκτάρια. Τουτέστιν, σε όρους στρεμμάτων, οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 76.150 και 197.940 στρέμματα αντίστοιχα.

Το ΕΑΑ υπογραμμίζει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας Forest Fire Information System μπορεί κανείς να δει και συγκριτικά στοιχεία από το 2018 έως και σήμερα, καθώς και στοιχεία για το είδος της βλάστησης που έχει καταστραφεί. Συγκεκριμένα, επιλέγοντας κανείς την Ελλάδα μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία βλέπει ότι το 2018 είχαν καεί 109.890 στρέμματα, το 2019 54.040 στρέμματα και το 2020 83.610 στρέμματα.