Φακέλος Ελλάδα – Τουρκία: Ενεργειακό Μπρα Ντε Φερ σε Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο*

Φακέλος Ελλάδα – Τουρκία: Ενεργειακό Μπρα Ντε Φερ σε Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο*
Του Αναστάσιου Τσιπλάκου
Δευ, 9 Αυγούστου 2021 - 08:57

Στον κόσμο της ενέργειας, η γεωπολιτική και τα οικονομικά συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τις πλούσιες σε ενέργεια χώρες και ως εκ τούτου δημιουργούν εντάσεις και ανταγωνισμούς. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, οι επιδιωκόμενοι στόχοι, πολιτικοί ή/και οικονομικοί, είναι δυσδιάκριτοι. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα θέατρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών, που έχουν την προέλευσή τους

στις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής ενέργειας. Πριν ξεσπάσει η τρέχουσα πανδημία, η ανακάλυψη μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου ήταν συναρπαστικά νέα σε πολλές πρωτεύουσες των κρατών της περιοχής. Η Αίγυπτος έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή στο πεδίο ΖΟΡ, ενώ ο Ισραηλινός Λεβιάθαν παρέχει το απαραίτητο αέριο σε μια χώρα που μέχρι πρότινος στερείτο σημαντικών ενεργειακών πόρων για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνοτουρκική κρίση στην ανατολική Μεσόγειο εισήλθε σε μια νέα τεταμένη φάση μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία οριοθέτησε εν μέρει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, σε μια περιοχή που περιέχει υπεράκτια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

* Ολόκληρο το κείμενο στη στήλη Ενεργειακές Μονογραφίες εδώ