Οι επιχειρήσεις της ExxonMobil στις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακτήσει τη θέση τους μετά από μια δεκαετία αναταραχής. Ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν το καλύτερο της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, η ExxonMobil έχει επενδύσει 61,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κεφαλαιουχικά έργα από το 2013, μόνο για να αναφέρει αθροιστικές ζημίες 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτές οι απώλειες μπορεί να είναι ένα πικρό χάπι για τους επενδυτές, ειδικά καθώς τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας στο πεδίο του Πέρμια εξακολουθούν να παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της για την ανάκαμψη, σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση του IEFFA (Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης).

Η ExxonMobil σημείωσε κέρδη 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο, που προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τα πετροχημικά και διεθνή τμήματα. Ο ανερχόμενος τομέας της εταιρείας στις ΗΠΑ σημείωσε κέρδη 663 εκατομμυρίων δολαρίων, το καλύτερο αποτέλεσμα από το 2017. Η απόδοση αντιπροσώπευε κέρδη 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παρά την αναφορά βελτιωμένων κερδών, το τμήμα της ExxonMobil στις ΗΠΑ παραμένει προβληματικό.

«Τα προβλήματα μπορεί να είναι πιο εύκολα αντιληπτά στη λεκάνη της Permian», δήλωσε ο Clark Williams-Derry, αναλυτής της IEEFA για την ενεργειακή χρηματοδότηση και επικεφαλής συγγραφέας της ανάλυσης. «Η ExxonMobil έχει επανειλημμένα περιγράψει τη ''λεκάνη'' της Permian ως ένα από τα βασικά έργα ανάπτυξης για τους επενδυτές, ωστόσο η εταιρεία έχει υποβαθμίσει τις προοπτικές της ''λεκάνης'' για παραγωγή και παραγωγή μετρητών».

Μια γρήγορη εξιστόρηση των επιχειρήσεων της Permian της εταιρείας αποκαλύπτει μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αφήγηση. Το 2017, η ExxonMobil ανακοίνωσε το Permian ως ένα από τα βασικά έργα ανάπτυξης της εταιρείας και είπε ότι θα αρχίσει να παράγει μετρητά μέσα σε τρία χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία έχασε επανειλημμένα τους φιλόδοξους στόχους της, τροφοδοτώντας τον σκεπτικισμό σχετικά με τις μελλοντικές της προοπτικές στη λεκάνη.

"Υπάρχει ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα στα έργα fracking, ειδικά εκείνα που στοχεύουν στην επίτευξη ταχείας ανάπτυξης της παραγωγής", δήλωσε ο Williams-Derry. «Το σπάσιμο απαιτεί τεράστιες κεφαλαιουχικές δαπάνες για γεώτρηση και ολοκλήρωση φρεατίων, κάτι που συνήθως οδηγεί σε χρόνια ταμειακή καύση καθώς τα έργα αυξάνονται».

Αντί να απομακρυνθεί από το έργο καθώς οι οικονομικές του επιδόσεις έπεσαν, η ExxonMobil επεκτάθηκε στη ''λεκάνη'' της Permian. Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι έθεσε έναν νέο στόχο να παράγει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα έως το 2024, ή περίπου τα δύο τρίτα περισσότερο πετρελαίου από ό, τι είχε υποσχεθεί προηγουμένως. Έκτοτε απομακρύνθηκε από τη δέσμευση παραγωγής και αναδιατύπωσε την οικονομική στρατηγική της Πέρμης ως μακροπρόθεσμη και με βάση την αξία, παρά ως παραγωγή βραχυπρόθεσμων μετρητών.

"Η ExxonMobil μπορεί να μην ήταν ποτέ σε θέση να επιτύχει όλες τους στόχους της για ταχεία ανάπτυξη, γρήγορη παραγωγή μετρητών και μακροπρόθεσμη κερδοφορία ταυτόχρονα", δήλωσε ο Tom Sanzillo, διευθυντής οικονομικής ανάλυσης της IEEFA. «Τώρα γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί οι στόχοι ήταν ανέφικτοι ταυτόχρονα και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν κανένας από αυτούς είναι καθόλου εφικτός».