Οι Εκπομπές Μεθανίου των Αμερικανών Παραγωγών Υδρογονανθράκων Παραμένουν Υπερβολικά Υψηλές

Οι Εκπομπές Μεθανίου των Αμερικανών Παραγωγών Υδρογονανθράκων Παραμένουν Υπερβολικά Υψηλές
energia.gr
Πεμ, 1 Αυγούστου 2024 - 08:23

Με τον άνθρακα να αποτελεί τον μεγάλο “κακό” της κλιματικής αλλαγής, οι περισσότεροι τομείς έχουν θέσει και έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν τον στόχο της σταδιακής απανθρακοποίησης μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται και στο μεθάνιο, το έτερο αέριο που συμβάλλει δραματικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Καθώς οι πολιτικές ηγεσίες σε διεθνές επίπεδο προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μία σειρά αντίστοιχων στόχων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, μία νέα έρευνα αναδεικνύει τον μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΜΚΟ ‘Environmental Defense Fund’ χρησιμοποίησε ένα πρωτοποριακό σύστημα εναέριων μετρήσεων προκειμένου να καταγράψει τα επίπεδα των εκπομπών μεθανίου πάνω από τις περιοχές των ΗΠΑ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα. Πετώντας πάνω από 12 λεκάνες εξορύξεων, μεταξύ αυτών στο δυτικό Τέξας και στα Απαλάχια, συνέλεξε λεπτομερή στοιχεία. Χαρακτηριστικά, ο μέρος όρος των εκπομπών κινείται στους 860 τόνους μεθανίου την ώρα, ενώ οι διαφορετικές λεκάνες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους— μεταξύ 0,94% και 7,8%. Δεδομένου ότι 50 εταιρείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων είχαν δεσμευθεί για εκπομπές κάτω του 0,2%, τα πραγματικά ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά.

Όπως καταλήγει η έρευνα, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα πρέπει να επιτύχουν μειώσεις μεθανίου που αγγίζουν το 80%, αν σκοπεύουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους για το 2030. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την κλιματική στρατηγική κάθε επιχείρησης: Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει ήδη θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου— κάτι που μπορεί βέβαια να ανατραπεί σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Πέρα από τις ακτές του Ατλαντικού, η Ευρώπη, δηλαδή ο μεγαλύτερος πελάτης των ΗΠΑ για τις εξαγωγές LNG, έχει ήδη θεσμοθετήσει υψηλότατα πρόστιμα για τα εισαγόμενα προϊόντα που ξεπερνούν τα όρια των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.