Η Shell ανακοίνωσε κέρδη 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων β' τριμήνου, χαμηλότερα κατά 19% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, καθώς τα περιθώρια διύλισης και οι εισπράξεις από την εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου αποδυναμώθηκαν, αν και εξακολουθούν να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών

Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν 25% υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, ενδεικτικό του ότι η προσπάθεια του Διευθύνοντος Συμβούλου, Wael Sawan, να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει τις επιδόσεις αποδίδει.

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αγοράσει επιπλέον μετοχές 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, με παρόμοιο ρυθμό με το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, διατήρησε το μέρισμά της αμετάβλητο στα 34 σεντ ανά μετοχή.


Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η BP αύξησε το μέρισμά της κατά 10% αφού ανακοίνωσε΄

κέρδη 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Από την άλλη, την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική TotalEnergies ανέφερε πτώση 6% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, λόγω των ασθενέστερων περιθωρίων διύλισης. Η Exxon Mobil και η Chevron θα ανακοινώσουν τα δικά τους αποτελέσματα την Παρασκευή.


Υπό τη διοίκηση του Sawan, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2023, η Shell μείωσε τις δραστηριότητες στις ΑΠΕ και το υδρογόνο, αποχώρησε από τις ευρωπαϊκές και κινεζικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και πούλησε διυλιστήρια προκειμένου να επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις υψηλότερου περιθωρίου κέρδους, κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

 

Η εξέλιξη των τριμηνιαίων κερδών της Shell από το 2014 (πηγή: Reuters)


Όπως ανακοινώθηκε, η Shell πέτυχε μειώσεις κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο περικοπών αυτού του είδους από το 2022, ως μέρος του στόχου εξοικονόμησης 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025. «Τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν συνεχιζόμενες ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις», δήλωσε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Biraj Borkhataria.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Shell για το δεύτερο τρίμηνο, ο ορισμός της για τα καθαρά κέρδη, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυξήθηκαν από 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ήταν χαμηλότερα από τα κέρδη των 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε εμφανίσει κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η τριμηνιαία πτώση αντανακλά τις χαμηλότερες τιμές και τους όγκους πωλήσεων καθώς και τις ασθενέστερες συναλλαγές στον εμβληματικό για τη Shell τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της εποχικά χαμηλότερης ζήτησης. Οι όγκοι LNG ήταν επίσης χαμηλότεροι λόγω της συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και οι ασθενέστερες συναλλαγές στον κλάδο του πετρελαίου επηρέασαν επίσης τα αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη στα τμήματα παραγωγής και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Η Shell είχε απομείωση ύψους 708 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση του διυλιστηρίου της στη Σιγκαπούρη. Χρειάστηκε επίσης μια απομείωση 783 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού σταμάτησε την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια βιοκαυσίμων της Ευρώπης ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του, επικαλούμενη τις αδύναμες συνθήκες της αγοράς.