Τεράστιος όγκος ζημιών
Όπως τονίζεται ο όγκος των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά -ειδικά στην Αττική- ήταν τεράστιος, καθώς στις πληγείσες περιοχές επηρεάστηκαν εννέα γραμμές μέσης τάσης με μήκος 158 χλμ. και δίκτυο χαμηλής τάσης μήκους 396 χλμ. με 450 υποσταθμούς και συνολικό αριθμό πελατών 60.000. Ειδικότερα καταστράφηκαν 1.000 στύλοι, 15 χλμ. εναέριου δικτύου μέσης τάσης, 34 χλμ. δικτύου χαμηλής τάσης και 20 υποσταθμοί. Προφανώς σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον Διαχειριστή, καθώς εκκρεμεί η πώληση του 49% των μετοχών του από τη μητρική ΔΕΗ, επωμίζεται ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για την ανάταξη του δικτύου του που ήδη είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και από τη «Μήδεια» τον περασμένο χειμώνα.
Με βάση, πάντως, τα όσα σημείωσε χθες ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τις βλάβες που έχουν προκύψει σε κολόνες της ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι σε 10-15 ημέρες να έχει αποκατασταθεί η ζημιά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Πυρετώδεις εργασίες
Όπως αναφέρεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, περί τα 690 άτομα συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες. Ειδικά για την περιοχή της Αττικής σημειώνεται ότι έχει επανηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πελατών στις περιοχές Τατόι, Κρυονέρι, Σταμάτα, Αφίδνες, Μαλακάσα, Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο. Έως σήμερα προβλέπεται η αποκατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος των πελατών στη Δροσοπηγή και στους Θρακομακεδόνες, ενώ για την Ιπποκράτειο Πολιτεία συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες με ενισχυμένο τεχνικό προσωπικό επανηλεκτροδώντας συνεχώς νέους πελάτες και με την εκτίμηση ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών στις 3 Αυγούστου, με σειρά χειρισμών στο δίκτυο μέσης τάσης, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να επανηλεκτροδοτήσει περίπου 22.000 πελάτες.
Επίσης, με βάση την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, έως τις 4 Αυγούστου αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στη Βαρυμπόμπη, ωστόσο στις 5 και 6 Αυγούστου η αναζωπύρωση της φωτιάς προκάλεσε εκ νέου μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο της περιοχής αλλά και σε Θρακομακεδόνες, Αφίδναι, Άγιο Στέφανο, Βασιλικά Κτήματα, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Ροδόπολη, Δροσοπηγή, Κρυονέρι και Μαλακάσα.
Στις 6 Αυγούστου οι υποσταθμοί που ήταν ανενεργοί λόγω των ζημιών στο δίκτυο ήταν 250 επηρεάζοντας την ηλεκτροδότηση 38.000 πελατών, στις 7 Αυγούστου ήταν 157 επηρεάζοντας 22.000 πελάτες, προχθές Κυριακή ήταν 102 επηρεάζοντας 14.000 και έως χθες το βράδυ εκτιμάτο ότι ήταν 80 επηρεάζοντας 10.000 πελάτες.
Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας κατέστη εφικτή χτες η ηλεκτροδότηση των οικισμών Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί και καταβάλλεται προσπάθεια ηλεκτροδότησης του μεγαλύτερου τμήματος του οικισμού της Αγίας Άννας. Όπως αναφέρθηκε χθες από τον ΔΕΔΔΗΕ, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση για περίπου 7.000 κατοίκους των Δήμων Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Επίσης, στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας έχουν επανηλεκτροδοτηθεί:
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το σύνολο των πληγεισών περιοχών.
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το σύνολο των πληγεισών περιοχών, ενώ συνεχίζονται εργασίες σε μεμονωμένες παροχές.
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας όλος ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, πλην των χωριών Νεμούτα και Πεύκη.
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας όλος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, πλην των οικισμών Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος, τμήμα του Αγίου Βασιλείου και του Πλατάνου, ενώ ηλεκτροδοτήθηκαν τα κρίσιμα αντλιοστάσια.
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας συνεχίζονται οι εργασίες, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα τα χωριά Ίσαρη, Βάστα του Δήμου Μεγαλόπολης και Ράχη, Χώρα, Λυκοχώρι του Δήμου Γορτυνίας.
Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές ρεύματος
Στα 139,74 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη. Η τιμή, μάλιστα, σημείωσε υποχώρηση 11% σε σχέση με την τιμή που είχε οριστεί για χθες Δευτέρα. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 202,16 ευρώ/MWh, στις 7 το απόγευμα, ενώ το χαμηλό του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 101,51 ευρώ/MWh, στις 5 και 6 χθες τα ξημερώματα.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 383,89 GWh, χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Στο ενεργειακό μίγμα ο λιγνίτης κατέχει μερίδιο 16%, το φυσικό αέριο 46%, τα υδροηλεκτρικά 6%, οι εισαγωγές 16% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 15%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 4.091 MWh και οι εισαγωγές στα 31.451MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, με βάση τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, ο λιγνίτης είχε συνεισφορά σε ποσοστό 22% στο ενεργειακό μίγμα.
Κατά μέσο όρο, πάντως, και με βάση έναν πρόχειρο απολογισμό, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας κατά τις 10 πρώτες μέρες του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 144,10 ευρώ/MWh. Σε σχέση με τον Ιούλιο, που εκτιμάται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν περίπου στα 100 ευρώ, καταγράφεται ήδη μια ανατίμηση που αγγίζει το 44%. Μένει να φανεί πώς θα κλείσει τελικά ο Αύγουστος και βέβαια πώς και πόσο τελικά θα επηρεαστούν τα τιμολόγια λιανικής που «πατάνε» πάνω σε ρήτρες χονδρεμπορικών τιμών.
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από πιέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η ΔΕΗ, που κατέχει το 65% της αγοράς, έχει αντικαταστήσει από τις 5/8 τη ρήτρα ρύπων διοξειδίου του άνθρακα με μια άλλη αντίστοιχη που «πατά» στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Παράλληλα, βέβαια, ενεργοποίησε έκπτωση 30% (πέραν της έκπτωσης συνέπειας 5%), αλλά με δεδομένες τις τιμές στη χονδρεμπορική είναι δύσκολο να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά από τις αλλαγές.
*(Από τη Ναυτεμπορική)