Επείγει η Αντιμετώπιση των Δυσλειτουργιών του Ηλεκτρικού Συστήματος

Η πρόσφατη πύρινη λαίλαπα που σάρωσε απ´ άκρη σε άκρη την χώρα φανέρωσε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τα προβλήματα και δυσλειτουργίες του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος. Στύλοι και πυλώνες μεταφοράς καλωδίων βρέθηκαν αίφνης στον πυρήνα των πυρκαγιών και κατεστράφησαν ολοσχερώς. Το σύστημα δεν κατέρρευσε διότι εγκαίρως οι διαχειριστές με εύστοχους χειρισμούς τους ενεργοποίησαν εναλλακτικά κυκλώματα. Πλην όμως το σύστημα καταπονήθηκε ενώ αναπόφευκτα υπήρξαν πολλές μικρές διακοπές και συνεχείς αυξομειώσεις στην τάση. Για τρεις ημέρες η Ελλάδα φλεγόμενη και την τάση αυξομειούμενη θύμιζε τριτοκοσμική χώρα. Το energia.gr μέσω τεκμηριωμένης αρθρογραφίας του (εδώ) και (εδώ) ανέδειξε τις βασικές συνιστώσες των αδυναμιών και των προβλημάτων που ανέκυψαν. Όπως εξηγήσαμε οι βασικές αδυναμίες του ηλεκτρικού συστήματος εντοπίστηκαν

energia.gr
Πεμ, 12 Αυγούστου 2021 - 10:49

στην διανομή και μεταφορά και όχι στην παραγωγή η οποία παρά το ιστορικό υψηλό στην ζήτηση ανταποκρίθηκε με επάρκεια. Το ελληνικό σύστημα διανομής (χαμηλή και μέση τάση) και μεταφοράς (υψηλή τάση) είναι από τα πλέον εκτενή σε όλη την Ευρώπη συνδυάζοντας πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριες γραμμές και εκατοντάδες χιλιόμετρα υποβρύχια και υπογειοποιημένα καλώδια μαζί με εκατοντάδες υποσταθμούς. Για αυτό και άντεξε στην πρόσφατη θεομηνία.

Παρά την τεράστια έκταση του και την υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών σχεδίαση και άρτια κατασκευή του το Ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση. Αν και το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα είναι σχετικά καινούριο οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, κυρίως ως αποτέλεσμα της πλήρους ηλεκτροποίησης των περισσότερων καθημερινών λειτουργιών, δημιουργούν συνεχώς πρόσθετες ανάγκες με τη διαχείριση ολοένα μεγαλύτερων και πλέον απαιτητικών φορτίων.

Οπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αναγκαία αυτή αναβάθμιση προσδιορίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τα αδύνατα ή και ιδιαίτερα τα φορτισμένα εκείνα σημεία του δικτύου (choke points), που αφού εντοπιστούν μπορούν να ενισχυθούν μέσα από την κατασκευή τοπικών εναλλακτικών δικτύων ή και σε ορισμένες περιπτώσεις με την υπογειοποίηση συγκεκριμένων τμημάτων. Ο δεύτερος έχει σχέση με την εισαγωγή σύγχρονων και πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων διαχείρισης τόσο στην χαμηλή και μεσαία τάση (ΔΕΔΔΗΕ) όσο και στην υψηλή και υπερυψηλή τάση (ΑΔΜΗΕ).

Επειδή η πείρα έχει δείξει ότι η μια καταστροφή δεν αποκλείει την επόμενη, το προτεινόμενο πρόγραμμα αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως κατεπείγουσα ανάγκη και αναλόγως να ενταχθεί από την κυβέρνηση στα μέτρα που θα ληφθούν για επούλωση των πληγών που άφησαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου. Κυρίως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ένα τελείως ξεχωριστό προϋπολογισμό (dedicated and project oriented) που δεν θα καλυφθεί από τα προβλεπόμενα €4,8 δισεκ. που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων ανάπτυξης των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ που τρέχουν αυτή την περίοδο. (2019-2028)

Αυτή την περίοδο το ελληνικό δημόσιο έχει πρόσβαση σε σημαντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και όχι μόνο. Με την κατάλληλη τροποποίηση που οι περιστάσεις επιβάλλουν θα μπορούσαν ορισμένα από αυτά τα χρήματα να διατεθούν για την αναβάθμιση και πλήρη θωράκιση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος

Διαβάστε ακόμα