Η πρόσφατη πύρινη λαίλαπα που σάρωσε απ´ άκρη σε άκρη την χώρα φανέρωσε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τα προβλήματα και δυσλειτουργίες του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος. Στύλοι και πυλώνες μεταφοράς καλωδίων βρέθηκαν αίφνης στον πυρήνα των πυρκαγιών και κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Το σύστημα δεν κατέρρευσε διότι εγκαίρως οι διαχειριστές με εύστοχους χειρισμούς τους ενεργοποίησαν εναλλακτικά κυκλώματα. Πλην όμως το σύστημα καταπονήθηκε ενώ αναπόφευκτα υπήρξαν πολλές μικρές διακοπές και συνεχείς αυξομειώσεις στην τάση.

Για τρεις ημέρες η Ελλάδα φλεγόμενη και την τάση αυξομειούμενη θύμιζε τριτοκοσμική χώρα. Το energia.gr μέσω τεκμηριωμένης αρθρογραφίας του (εδώ) και (εδώ) ανέδειξε τις βασικές συνιστώσες των αδυναμιών και των προβλημάτων που ανέκυψαν. Όπως εξηγήσαμε οι βασικές αδυναμίες του ηλεκτρικού συστήματος εντοπίστηκαν στην διανομή και μεταφορά και όχι στην παραγωγή η οποία παρά το ιστορικό υψηλό στην ζήτηση ανταποκρίθηκε με επάρκεια. Το ελληνικό σύστημα διανομής (χαμηλή και μέση τάση) και μεταφοράς (υψηλή τάση) είναι από τα πλέον εκτενή σε όλη την Ευρώπη συνδυάζοντας πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριες γραμμές και εκατοντάδες χιλιόμετρα υποβρύχια και υπογειοποιημένα καλώδια μαζί με εκατοντάδες υποσταθμούς. Για αυτό και άντεξε στην πρόσφατη θεομηνία.

* Ολόκληρο το κείμενο στη στήλη Σχόλιο εδώ