Ο Πρωθυπουργός Δεσμεύτηκε για Μαζική Διείσδυση ΑΠΕ & Οffshore Αιολικών ως Απάντηση στην Κλιματική Κρίση

Ο Πρωθυπουργός Δεσμεύτηκε για Μαζική Διείσδυση ΑΠΕ & Οffshore Αιολικών ως Απάντηση στην Κλιματική Κρίση
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 13 Αυγούστου 2021 - 17:48

Επιθετική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό και στρατηγική στροφή στα υπεράκτια αιολικά πάρκα προβλέπει το σχέδιο ανάσχεσης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε, μεταξύ άλλων, χθές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαυσαν τη χώρα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τους στόχους στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ την ερχόμενη δεκαετία, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα για το πού θα τοποθετηθούν οι νέες ΑΠΕ ανέφερε: 

«Για να μην βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο είναι πάρα πολύ σημαντικό -  και έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή την εργασία -  να αναθεωρήσουμε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για να δούμε πραγματικά πού μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και πού δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε, γιατί προφανώς δεν θα μπουν σε ολόκληρη τη χώρα».

Όπως είπε, υπάρχουν περιοχές όπου για λόγους ευρύτερης περιβαλλοντικής ισορροπίας να μην πρέπει να τοποθετηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά τούτο, συνέχισε, θα προκύψει όταν θα ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει πλήρη χαρτογράφηση των ζωνών όπου θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν. Διευκρίνησε, δε ότι μιλά κυρίως για μεγάλες εγκαταστάσεις και όχι μικρές, που μπορούν να  τοποθετηθούν και στη στέγη ενός σπιτιού.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα οι ΑΠΕ είναι πιο φθηνές από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και είναι αυτές που μπαίνουν πρώτες στο σύστημα. «Δεν χρειαζόμαστε πια να τις επιδοτούμε, όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν ακόμα το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους ήταν τέτοιο που για να μπορέσει ο επενδυτής να έχει μία αξιοπρεπή απόδοση χρειαζόταν κρατική επιδότηση. Δεν είμαστε πια εκεί», επεσήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο «παρθένο» πεδίο που προσφέρεται για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως πρόκειται για μια τάση που υιοθετούν όλες οι χώρες. Πρόσθεσε όμως ότι απαιτείται προσοχή επειδή πρέπει να «είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βρει τις κατάλληλες περιοχές στις οποίες πρώτα και πάνω από όλα προφανώς πρέπει να φυσάει, αλλά να πληρούνται και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες στη θάλασσα για να μπορέσουν και αυτές να συνεισφέρουν στους εθνικούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα στο ενεργειακό μείγμα».

Μιλώντας για την απολιγνιτοποίηση, την Πράσινη Μετάβαση και για τους πόρους από το  Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που παρέχουν μια πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλουν να προσανατολιστεί η Ελλάδα προς μια οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών ανέφερε πως αλλάζουν τον χάρτη της χώρας, μαζί με τον νέο κλιματικό νόμο, τον πρώτο στην Ιστορία της Ελλάδος, ο οποίος θα ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση  να κλείσουν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη πολύ νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδας στην εθνική προσπάθεια, για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Αλλά οι μονάδες λιγνίτη πρέπει να αντικατασταθούν από κάτι.  Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο. Μακροπρόθεσμα όμως θα είναι ο ήλιος και ο  άνεμος. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε, να φωνάζουμε και να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που μας βοηθάει να μειώσουμε τις εκπομπές και να συνεισφέρουμε κι εμείς σε αυτή την ευρωπαϊκή, σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Δεν γίνεται να κάνουμε και τα δύο» είπε χαρακτηριστικά.