Το ζήτημα της χωροθέτησης των ΑΠΕ, επανέρχεται επιτακτικά, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κάνει στάχτη περισσότερο από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική. Κι αυτό διότι ένα σαφές χωτοταξικό πλαίσιο, το οποίο αποτελεί σταθερά αίτημα του κλάδου της πράσινης ενέργειας εδώ και χρόνια,  «θεμελιώνει» τον κεντρικό  πυλώνα ενός επενδυτικού περιβάλλοντος συνδεδεμένου με την ασφάλεια. Όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη και ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με επίκεντρο τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, στο ερώτημα «πού θα τοποθετηθούν οι νέες ΑΠΕ», ο κ. Μητσοτάκης είπε 

χαρακτηριστικά: «Για να μην βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο είναι πάρα πολύ σημαντικό -  και έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή την εργασία -  να αναθεωρήσουμε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για να δούμε πραγματικά πού μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και πού δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε, γιατί προφανώς δεν θα μπουν σε ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «υπάρχουν περιοχές _ όπως ενδεχομένως τα μικρότερα νησιά μας ή κάποια -ενδεχομένως και όλα- τα ψηλά βουνά μας _  όπου για λόγους ευρύτερης περιβαλλοντικής ισορροπίας να μην πρέπει να τοποθετηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Αυτό όπως είπε θα προκύψει όταν θα ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει πλήρη χαρτογράφηση των ζωνών όπου θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν, ειδικά τα αιολικά πάρκα, που δημιουργούν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.  

Το ζήτημα των «εξαιρέσεων» για βουνοκορφές και μικρά νησιά είχε τεθεί στο Μαξίμου και στην πολιτική ηγεσία του ΑΠΕ από τις αρχές του έτους, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, με προεξάρχοντα τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας   κ. Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος ζητά επιτακτικά τη δημιουργία Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, αλλά και τη  συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στα όργανα των αποφάσεων που εγκρίνουν τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Μάλιστα, το τελευταίο το έχει υποβάλλει και ως πρόταση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, παράλληλα με το αίτημα να απαγορευτεί (ή να απαιτείται συναίνεση των τοπικών κοινωνιών) η χωροθέτηση ΑΠΕ σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.200 μέτρων.

Ωστόσο, για το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν διάφορα νομικά ζητήματα που θα πρέπει να σταθμιστούν καθώς υπάρχουν πολλοί επενδυτές, οι οποίοι έχουν δαπανήσει κονδύλια για μελέτες κατά τη διαδικασία ωρίμανσης των έργων ή έχουν δεσμεύσει γη, άλλοι έχουν κατοχυρώσει ταρίφα σε διαγωνισμό κλπ. σε αυτές τις περιοχές. Οπότε έχει δυσκολίες η διαμόρφωση μιας νομικά στέρεας οριζόντιας ρύθμισης με όρια π.χ. ένα συγκεκριμένο υψόμετρο ή το μέγεθος των νησιών.

Τα προβλήματα αναμένεται να ξεπεραστούν με την αναθεώρηση του  υφιστάμενου παρωχημένου θεσμικού πλαισίου το οποίο, το οποίο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2018,  αλλά όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2022. Όπως εκτιμάται τα τελικά παραδοτέα θα υποβληθούν στο τέλος του έτους, θα ακολουθήσει η σύνταξη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ώστε κατά τον ερχόμενο Μάρτιο να είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη ώστε η παραγωγή ενέργειας να μεταφερθεί προς μονάδες οι οποίες να μην εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. «Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί, οι ανεμογεννήτριες. Δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Όσον αφορά στους στόχους που έχουν τεθεί  από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προβλέπουμε μία πολύ επιθετική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα για την επόμενη δεκαετία, για να το πω απλά, χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά».