Βρετανία: Έρευνα για το Πόσο «Πράσινη» Είναι η Ενέργεια που Πουλάνε Ορισμένες Εταιρείες

Βρετανία: Έρευνα για το Πόσο «Πράσινη» Είναι η Ενέργεια που Πουλάνε Ορισμένες Εταιρείες
energia.gr
Τρι, 17 Αυγούστου 2021 - 12:02

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια έρευνα για τις συμφωνίες παροχής ενέργειας από ΑΠΕ εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την έκταση του «greenwashing» από μεγάλες εταιρείες ενέργειας που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη στους πελάτες. Σε μια προσπάθεια ελέγχου - καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται σε συμφωνία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει 

τους τρόπους με τους οποίους ο συγκεκριμένος τομέας εμπορεύεται τους «πράσινους» δασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Προειδοποιώντας ότι σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για να εμποδίσει τις εταιρείες να υπερβάλλουν στα περιβαλλοντικά οφέλη των «πράσινων» τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας - μια τακτική μάρκετινγκ γνωστή ως greenwashing - το επιχειρηματικό τμήμα είπε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν οι ετικέτες όπως «100% ανανεώσιμες» ή «πράσινες» ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Έως και εννέα εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά είναι σε «πράσινες» τιμές, με περισσότερες από τις μισές από όλες τις νέες συμφωνίες που ξεκίνησαν οι πάροχοι ενέργειας να έχουν πλέον περιβαλλοντικά οφέλη.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος σε θέση να διαφημίσουν τα τιμολόγιά τους ως «πράσινα» ακόμη και αν μέρος της ενέργειας που παρέχουν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, τα οποία τα στοιχεία της βιομηχανίας έχουν προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι παραπλανούν τους καταναλωτές.