Συμφωνία για τη Μετατροπή Εργοστασίου Φ. Αερίου στη Μεγαλύτερη και Φθηνότερη Μονάδα Καθαρού Υδρογόνου στις ΗΠΑ

Συμφωνία για τη Μετατροπή Εργοστασίου Φ. Αερίου στη Μεγαλύτερη και Φθηνότερη Μονάδα Καθαρού Υδρογόνου στις ΗΠΑ
energia.gr
Πεμ, 19 Αυγούστου 2021 - 14:09

Μια ενεργειακή εταιρεία της Βόρειας Ντακότα ανακοίνωσε συμφωνία, αυτή την εβδομάδα, για τη μετατροπή ενός εργοστασίου φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη και φθηνότερη εγκατάσταση καθαρού υδρογόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια τη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη του υδρογόνου και το αποτύπωμα των εκπομπών του

Ειδικότερα, η εταιρεία Energy LLC ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τη Midwestern Utility Basin Electric Power Cooperative για την αγορά του εργοστασίου Great Plains Synfuels στη Βόρεια Ντακότα, το οποίο σήμερα παράγει συνθετικό φυσικό αέριο από άνθρακα. Σε συνεργασία με τη Mitsubishi Power Americas Inc., η Bakken σχεδιάζει να μετατρέψει το εργοστάσιο στον πυρήνα ενός κόμβου παροχής καθαρού υδρογόνου που θα παράγει το καύσιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το εργοστάσιο της Βόρειας Ντακότα θα παράγει περίπου 310.000 μετρικούς τόνους «μπλε» υδρογόνου ετησίως και θα δεσμεύει το 95 % των εκπομπών άνθρακα που θα εκλύονται, ανέφερε η Basin Electric. Η παραγωγή μπλε υδρογόνου περιλαμβάνει τη σύνδεση της παραγωγής υδρογόνου με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρού υδρογόνου χρειάζονται συνήθως έως και 10 χρόνια για να λειτουργήσουν, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Bakken Energy, Mike Hopkins, δήλωσε ότι ο κόμβος της Βόρειας Ντακότα θα μειώσει το χρόνο αυτό στο μισό, ενώ θα ελαττώσει και το κόστος, επανατοποθετώντας τον υπάρχοντα εξοπλισμό στο εργοστάσιο.

Οι υποστηρικτές του μπλε υδρογόνου τονίζουν ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου καυσίμου συνιστά μια κρίσιμη στρατηγική για την απαλλαγή από τον άνθρακα διάφορων τομέων που είναι δύσκολο να ηλεκτριστούν, όπως η βαριά βιομηχανία, η βιομηχανική επεξεργασία και η παραγωγή βιοκαυσίμων. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα του μπλε υδρογόνου τέθηκαν πρόσφατα υπό αμφισβήτηση, μεταξύ άλλων μέσω μιας μελέτης του Energy Science & Engineering την περασμένη εβδομάδα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καύσιμο μπορεί να είναι πιο βλαβερό για το κλίμα από ό, τι η καύση φυσικού αερίου.