Η Tesla πρόκειται να εισέλθει στην ιαπωνική αγορά ενέργειας με προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας, ξεκινώντας με ένα έργο Megapack 6 MWh. Από την ίδρυσή της, η καλιφορνέζικη εταιρεία συνδέεται με την Ιαπωνία. Πριν την ιαπωνική Panasonic, κανένας άλλος προμηθευτής μπαταριών δεν ήθελε να πουλήσει ιόντα λιθίου στην Tesla για χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για χρόνια και μέχρι την έναρξη 

της παραγωγής στην Κίνα, η Tesla χρησιμοποιούσε αποκλειστικά κυψέλες μπαταριών Panasonic στα οχήματά της. Αυτό μάλιστα οδήγησε τον Έλον Μασκ να πει κάποτε ότι η ''καρδιά'' των οχημάτων της Tesla ήταν Ιαπωνική.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε κάποια επιτυχία με τα ηλεκτρικά της οχήματα στην χώρα, αλλά δεν έγινε ποτέ σημαντική αγορά για την Tesla.

Πρόσφατα όμως οι πωλήσεις της Tesla άρχισαν να αυξάνονται στην Ιαπωνία μετά την πτώση της τιμής του Model 3 που επέτρεψε στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο να έχει πρόσβαση στις τοπικές επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Τώρα, η Tesla επεκτείνει το τμήμα της Tesla Energy στη χώρα και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες ενέργειας στην Ιαπωνία για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και τη βοήθεια του ηλεκτρικού δικτύου.

Ηδη η τοπική εταιρεία Global Engineering Co επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με την Tesla για την ανάπτυξη συστήματος αποθήκευσης ενέργειας 6 MWh στο βόρειο νησί Hokkaido της Ιαπωνίας σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Tesla θα ξεκινήσει παραδίδοντας μπαταρίες για ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας στο βόρειο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Το σύστημα ισχύος 6 μεγαβάτ, ικανό να καλύψει τις ανάγκες σε περίπου 500 νοικοκυριά σε ρεύμα, θα επιβλέπεται από την Global Engineering Co. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2022, δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας ενέργειας.

Το σύστημα είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος σε σύγκριση με άλλα ενεργειακά συστήματα που έχει αναπτύξει πρόσφατα η Tesla.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι εταιρείες ενέργειας ξεκινούν με σχετικά μικρά δοκιμαστικά έργα αποθήκευσης ενέργειας προτού περάσουν σε έργα μεγάλης κλίμακας.

Το περασμένο τρίμηνο, η Tesla χρησιμοποίησε 1.274 MWh χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας - αύξηση 204% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.