ΟΑΣΑ: Σύντομα ο Διαγωνισμός για την Προμήθεια των Νέων Ηλεκτροκίνητων Λεωφορείων

ΟΑΣΑ: Σύντομα ο Διαγωνισμός για την Προμήθεια των Νέων Ηλεκτροκίνητων Λεωφορείων
energia.gr
Παρ, 20 Αυγούστου 2021 - 10:43

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια των νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων από τον ΟΑΣΑ. Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ο ΟΑΣΑ έχει ήδη ολοκληρώσει τις δοκιμές συνολικά πέντε τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων (τρία κινεζικής τεχνολογίας και δύο ευρωπαϊκής) σε πραγματικές συνθήκες. 

Το υπουργείο Υποδομών είχε προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση ώστε εταιρείες να προσφέρουν ηλεκτροκίνητα οχήματα για δοκιμές σε δρομολόγια της Αθήνας, για να διαπιστωθούν οι ανάγκες σε επίπεδο φόρτισης και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των οχημάτων στον αστικό ιστό της πόλης, ο οποίος λόγω έντονου κυκλοφοριακού φόρτου και ποικιλίας στη μορφολογία εμφανίζει ιδιαιτερότητες. Τα οχήματα εισήχθησαν με ειδικό καθεστώς παραμονής στη χώρα για μέγιστο διάστημα 64 ημερών. Αναλυτικά, πρόκειται για ηλεκτρικά λεωφορεία των Ytong (από 21/10/20 έως 9/12/20), Solaris (από 27/11/20 έως 9/1/21), BYD (από 31/12/20 έως 23/1/21), Zhong Tong (από 18/3/21 έως 7/4/21) και Irizar (από 6/7/21 έως 28/7/21).

Η δοκιμαστική λειτουργία των λεωφωρείων διεξήχθη στη γραμμή 2 «Ανω Κυψέλη – Παγκράτι – Καισαριανή». Ο έως τώρα προγραμματισμός θέλει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας άμεσα, που αφορά την προμήθεια 220 οχημάτων, ώστε έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς να έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στην Αθήνα. Ολα τα ηλεκτρικά λεωφορεία που δοκιμάστηκαν στην Αθήνα ήταν 12 μέτρων, νέας τεχνολογίας τα οποία φόρτιζαν στο αμαξοστάσιο του Ρουφ με το σύστημα της αργής φόρτισης.