Αύξηση Κατά 10 GW στην Αποθήκευση Ενέργεια Προβλέπει για την Επόμενη Τριετία στις ΗΠΑ η ΕΙΑ

Αύξηση Κατά 10 GW στην Αποθήκευση Ενέργεια Προβλέπει για την Επόμενη Τριετία στις ΗΠΑ η ΕΙΑ
energia.gr
Παρ, 20 Αυγούστου 2021 - 14:31

Εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας χωρητικότητας άνω των 10 GW πρόκειται να κατασκευαστούν στις ΗΠΑ από εφέτος έως και το 2023, ανέφερε η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) σε έκθεση που κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η εν λόγω χωρητικότητα είναι 10πλάσια σε σχέση  με αυτή που ήταν διαθέσιμη το 2019

Η εκρηκτική αυτή άνοδος είναι σημαντική επειδή η αποθήκευση ενέργειας παίζει βασικό ρόλο στο να βοηθά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευελιξία και ανθεκτικότητα, όπως τονίζει η ΕΙΑ στην έκθεσή της.

Η επέκταση της αποθήκευσης οφείλεται στο μειωμένο κόστος και τις ευνοϊκές πολιτικές του κράτους, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Η αύξηση της αποθήκευσης υποβοηθήθηκε επίσης από τη θέσπιση φιλικότερων κανόνων για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής αλλά και μια περιορισμένη ομοσπονδιακή φορολογικοαπαλλαγή στις επενδύσεις που συνδυάζουν αποθήκευση ενέργειας και ΑΠΕ, προσθέτει η ΕΙΑ.

Τα περισσότερα από τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες μεγάλης κλίμακας που αναμένεται να συνδεθούν τα επόμενα τρία χρόνια πρόκειται να κατασκευαστούν σε σταθμούς ηλιακής ενέργειας, κάτι που αποτελεί νέα τάση, ανέφερε η ΕΙΑ, προσθέτοντας ότι προηγουμένως, τα περισσότερα μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ήταν αυτόνομες εγκαταστάσεις που δεν βρίσκονταν εντός των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εάν όλα τα τρέχοντα ανακοινωθέντα έργα από το 2021 έως το 2023 τεθούν σε λειτουργία, τότε το μερίδιο της αποθήκευσης μπαταριών στις ΗΠΑ που συσχετίζεται με την παραγωγή θα αυξηθεί από 30% σε 60%», σύμφωνα με την έκθεση. Σχεδόν το 25% του συνόλου της προγραμματισμένης ηλιακής φωτοβολταϊκής δυναμικότητας θα περιλαμβάνει αποθήκευση σε συνεγκατάσταση, σε σύγκριση με λιγότερο από το 2% της ηλιακής φωτοβολταϊκής ικανότητας που ήταν εγκατεστημένη τον Δεκέμβριο του 2020, όπως αναφέρει η ΕΙΑ στην έκθεσή της.