Ισπανία: Έρευνα Εις Βάρος της Iberdrola Καθώς Υπεράντλησε Υδροηλεκτρικά Φράγματα Εν Μέσω Καύσωνος για να Επωφεληθεί Από την Εκτίναξη των Τιμών Ηλεκτρισμού

Ισπανία: Έρευνα Εις Βάρος της Iberdrola Καθώς Υπεράντλησε Υδροηλεκτρικά Φράγματα Εν Μέσω Καύσωνος για να Επωφεληθεί Από την Εκτίναξη των Τιμών Ηλεκτρισμού
energia.gr
Παρ, 20 Αυγούστου 2021 - 14:48

Η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα όταν προέκυψε ότι μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας αποστράγγισε δύο δεξαμενές ύδατος κατά τη διάρκεια καύσωνα και ξηρασίας, προκειμένου να επωφεληθεί από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Ειδικότερα, η Iberdrola, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα, αποστράγγισε τα φράγματα στις επαρχίες Zamora και Cáceres στη δυτική Ισπανία σε διάστημα μερικών εβδομάδων για να παράγει φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς η τιμή για τους καταναλωτές βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων έχει φτάσει στα ύψη, καθώς στις 14 Αυγούστου κατεγράφη η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στη χώρα, 47,2 βαθμούς Κελσίου, στην Κόρδοβα της Ανδαλουσίας.

Η υπουργός οικολογικής μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Iberdrola σκανδαλώδεις και έχει ήδη απευθυνθεί γραπτώς στην εταιρεία.

«Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Το νερό είναι ένας σπάνιος πόρος που είναι εξίσου σημαντικός για την ευημερία των οικογενειών και την οικονομία όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Η Ribera τόνισε ότι θεωρεί τις ενέργειες της Iberdrola ως ανεύθυνες, αλλά όχι παράνομες καθώς η εταιρεία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μια σταθερή ποσότητα νερού το χρόνο όποτε το επιθυμεί και ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες.

«Είναι νόμιμο αλλά όχι λογικό, γι’ αυτό θέλουμε να παρέμβουμε το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Και οι δύο δεξαμενές απέχουν πολύ από τη θάλασσα και για το λόγο αυτό προσελκύουν πολύ κόσμο για κολύμπι και βαρκάδα, ειδικά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, τώρα μοιάζουν με έρημο, σύμφωνα με τον Javier Aguado, δήμαρχο του San Cebrián de Castro, ενός από τα χωριά που επηρεάστηκαν από την πλήρη αποστράγγισή τους.

Σε ένα άλλο, στο San Pedro de la Nave-Almendra, η στάθμη του νερού είναι τόσο χαμηλή, που οι αντλίες έχουν φράξει με λάσπη και το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται δύο φορές την ημέρα. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία καθορίζονται σε καθημερινή βάση μέσω δημοπρασίας, καθώς οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας καταθέτουν προσφορές με βάση την αναμενόμενη ζήτηση.

Η τιμή βάσης στο σύστημα ηλεκτρισμού της Ισπανίας καθορίζεται από το κόστος της πυρηνικής ενέργειας και των ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή, επειδή είναι οι φθηνότερες και στη συνέχεια οι υπόλοιπες - υδροηλεκτρικάν και ορυκτά καύσιμα – καταθέτουν τις δικές τους προσφορές. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι όσο υψηλότερη είναι η ζήτηση, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή, με τις διακυμάνσεις να καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους καταναλωτές τον εκ των προτέρων υπολογισμό του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποστράγγιση των δεξαμενών ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας έθεσε την Iberdrola σε θέση να υποβάλει προσφορά ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

(φωτό: το φράγμα του Ricobayo στην επαρχία τηςn Zamora μετά την αποστράγγισή του εξαιτίας εντατικής ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρική ενέργεια).