Ο ηγέτης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πλοίο μεταφέρει το πρώτο ιρανικό φορτίο καυσίμων προς την πρωτεύουσα Βηρυττό. «Το πρώτο πλοίο καυσίμων που θα αποπλεύσει από το Ιράν ολοκλήρωσε όλες τις ρυθμίσεις και θα αναχωρήσει μέσα σε λίγες ώρες», δήλωσε ο Χασάν Νασράλα σε θρησκευτική τελετή στη νότια Βηρυττό

 

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πλοία που θα μεταφέρουν περισσότερο πετρέλαιο. Προειδοποίησε επίσης για κάθε ενέργεια του Ισραήλ ή των ΗΠΑ εναντίον του πλοίου, λέγοντας ότι μόλις σαλπάρει θα θεωρηθεί «έδαφος του Λιβάνου».

 

 

Στις 11 Αυγούστου, η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου δήλωσε ότι θα προσφέρει πιστωτικές γραμμές για εισαγωγές καυσίμων με βάση την τιμή της αγοράς για τη λίρα του Λιβάνου, όταν η ισοτιμία έφτασε τις 20.000 λίρες (13,23 δολάρια) ανά δολάριο ΗΠΑ, μετά την εισαγωγή καυσίμων στην τιμή των 3.900 λιρών Λιβάνου (2,58 δολάρια) ανά δολάριο.

 

 

Τις τελευταίες ημέρες, στα πρατήρια καυσίμων παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές και οι περισσότεροι κάτοικοι του Λιβάνου αντιμετώπισαν πολύωρες διακοπές ρεύματος καθώς παρατηρείται έλλειψη στο ντίζελ, μαζί με θανατηφόρα περιστατικά λόγω έλλειψης καυσίμων.

 

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, με το τοπικό νόμισμα να χάνει σχεδόν όλη του την αξία έναντι του δολαρίου και στους δρόμους πραγματοποιούνται συχνά μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η αραβική χώρα δεν είναι σε θέση να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Hassan Diab στις 10 Αυγούστου 2020, έξι ημέρες μετά τη μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυττού.