Σέτσιν, Rosneft, προς Πούτιν: «Οι Δασμοί Άνθρακα Μπορεί να Βλάψουν τη Ρωσική Οικονομία Περισσότερο Από τις Κυρώσεις»

Σέτσιν, Rosneft,  προς Πούτιν: «Οι Δασμοί Άνθρακα Μπορεί να Βλάψουν τη Ρωσική Οικονομία Περισσότερο Από τις Κυρώσεις»
energia.gr
Δευ, 23 Αυγούστου 2021 - 15:34

Ο Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, ενημέρωσε το Κρεμλίνο ότι οι διασυνοριακοί φόροι άνθρακα όπως αυτοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Kommersant, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια για την επιβολή δασμού CO2 στα ρυπογόνα προϊόντα από το 2026, που θα αναγκάσει ορισμένους εισαγωγείς να πληρώσουν κόστος άνθρακα στα σύνορα για προϊόντα έντασης άνθρακα, όπως ο χάλυβας. Η Μόσχα δήλωσε ότι ο φόρος θα μπορούσε να επηρεάσει ρωσικά αγαθά αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του σιδηρομεταλλεύματος, του αλουμινίου, των σωλήνων, του ηλεκτρικού και του τσιμέντου, και ότι ο φόρος θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί και στις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Ο Σέτσιν είπε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο φόρος της ΕΕ και η πιθανότητα παρόμοιων φόρων αλλού θα μπορούσε να προκαλέσει «ασύγκριτα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία σε σύγκριση με τους παράνομους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τις ρωσικές εταιρείες», ανέφερε η Kommersant. Ως γνωστόν, η Δύση άρχισε από το 2014 να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα ως αντίποινα για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Ο Σέτσιν, στενός σύμμαχος του Πούτιν, διατυπώνει τις παραπάνω παρατηρήσεις του σε επιστολή του προς τον Πούτιν στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την Κομερσάντ. Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αναφορά της ρωσικής εφημερίδας, ενώ και η Rosneft, ο παραγωγός πετρελαίου που ηγείται ο Sechin από το 2012, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό.

Στην επιστολή του, ο Σέτσιν πρότεινε στον Πούτιν να επιδιώξει να βάλει τη Ρωσία σε μια λίστα χωρών που θα εξαιρούνται από τον φόρο άνθρακα λόγω της ικανότητας απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου στα οικοσυστήματά τους, ανέφερε η Kommersant. Πρότεινε, επίσης, τη διασφάλιση διεθνούς αναγνώρισης για την ικανότητα απορρόφησης άνθρακα του τεράστιου δάσους της Ρωσίας καθώς και την υποστήριξη έργων δέσμευσης άνθρακα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς και την ανάπτυξη ενός συστήματος ώστε οι μονάδες άνθρακα όπως υπολογίζονται από τη Ρωσία να αναγνωρίζονται στο εξωτερικό.