Πριν λίγες ημέρες σε υπόμνημα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ γινόταν αναφορά στην ανάγκη η ηλιακή ενέργεια να αποτελεί περισσότερο από το 40% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έως το 2035. Προϋπόθεση το Κογκρέσο να υιοθετήσει πολιτικές όπως φορολογικές ελαφρύνσεις. Το υπόμνημα είναι μέρος της ώθησης του Λευκού Οίκου να φέρει την ηλιακή ενέργεια στο επίκεντρο της ατζέντας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή

Η μελέτη υποστηρίζει το επιχείρημα του Μπάιντεν ότι μια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας με καλή αμοιβή, ενώ θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Έχει στόχο να μετατοπίσει τον τομέα ενέργειας των ΗΠΑ μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, έως το 2035.

Η κίνηση αυτή φυσικά έρχεται να προστεθεί στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ΑΠΕ σε πολλές πολιτείες. Μάλιστα πριν λίγα 24ωρα η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας επισκέφτηκε το Νέο Μεξικό καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται να προωθήσει τις πρωτοβουλίες της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς τα έργα μεταφοράς θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες της πολιτείας να αναπτύξει περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια. Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ συμπεριέλαβαν και την περιοχή Farmington. Εκεί εξετάζεται σύμφωνα με το Assosciated Press  η δημιουργία ευκαιριών για το τοπικό εργατικό δυναμικό, το οποίο περιλαμβάνει μέλη φυλών από το γειτονικό έθνος Navajo. Η περιοχή προετοιμάζεται για το κλείσιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δύο μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες επισκέψεις σε άλλες πολιτείες. Τον Ιούλιο, σταμάτησε στη Δυτική Βιρτζίνια για να προωθήσει το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στα σχέδια της κυβέρνησης η πολιτεία που είχε συνδεθεί με την παραγωγή άνθρακα.

Οι πρωτοβουλίες βέβαια σε πολιτικό επίπεδο δεν αφήνουν απαρατήρητες τις αλλαγές στο επίπεδο της αγοράς. Πριν λίγες ημέρες επισημοποιήθηκε πως η BlackRock Real Assets απέκτησε την National Renewable Solutions (NRS), που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα τη Μινεάπολη. Η BlackRock αγόρασε το 100% των κεφαλαίων της NRS, με στόχο την ανάπτυξη, την ιδιοκτησία και τη λειτουργία του τρέχοντος προγράμματος της εταιρείας άνω των 3,5 GW, με περιουσιακά στοιχεία στο Νέο Μεξικό, το Κολοράντο, την Αριζόνα και τη Νεβάδα. Η National Renewable Solutions ιδρύθηκε το 2011 και έχει αναπτύξει πάνω από 1GW έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή ή αρχίζουν να κατασκευάζονται φέτος. Μέρος της αποστολής της National Renewable Solutions είναι μια δέσμευση να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των αγροτικών κοινοτήτων προωθώντας επενδύσεις σε εγχώριους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους που ωφελούν τους τοπικούς ιδιοκτήτες γης. Ο επικεφαλής της BlackRock για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Martin Torres, δήλωσε: «είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την NRS, αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την ισχυρή δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας». Να σημειωθεί πως η BlackRock Real Assets λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές πλατφόρμες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο με επενδύσεις σε 250 αιολικά και ηλιακά έργα σε 13 χώρες και 4 ηπείρους.