Χάρη σε επενδυτικές τοποθετήσεις, όπως τα 3,5 δις δολ. από την κινεζική κρατική ενεργειακή China Three Gorges Renewables και τα 2,4 δις δολ. από την επίσης κινεζική Longhi, που κατασκευάζει εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά, το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε ρεκόρ κεφαλαιακών επενδύσεων στις ΑΠΕ παγκοσμίως, οι οποίες έφτασαν συνολικά τα 28,2 δις δολ. Όπως τονίζει 

το Renewable Energy Investment Tracker του Αυγούστου, από το BloombergNEF, με τις συνολικές επενδύσεις σε ΑΠΕ παγκοσμίως να φτάνουν, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, τα 174 δις δολ., οι τεράστιες κεφαλαιακές επενδύσεις που σημειώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, αναπλήρωσαν, και με το παραπάνω, τη μείωση χρηματοδότησης για τα αιολικά, μετά την εκρηκτική άνοδο των επενδύσεων στη συγκεκριμένη τεχνολογία το 2020.

Τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια που άντλησαν από τις χρηματαγορές οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξαργυρώνοντας την εκτίναξη των τιμών των μετοχών που επιτεύχθηκε στην αρχή του έτους, μέσα από την έκδοση νέων μετοχών, αποτελούν αύξηση 509% των επενδύσεων σε μετοχές σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με το BloombergNEF Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται, επίσης, ότι φέτος επιτεύχθηκε και ρεκόρ εξαμήνου ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αξία των επιχειρηματικών και των ιδιωτικών ιδίων κεφαλαίων. 

Ενώ οι επενδύσεις στα αιολικά έπεσαν από τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους ξανά στα 58 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη φορά, η έκθεση του BloombergNEF υπογραμμίζει ότι τα ηλιακά πάρκα σημείωσαν ρεκόρ 78,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 4,9 δις δολ. μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο στην Κίνα, αφού το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου είχαν σημειωθεί επενδύσεις ύψους 2,8 δις δολ. στην ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία αυτή έκθεση τoυ BNEF, οι επενδύσεις σε ηλιακά από 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής αναλυτής του BloombergNEF Albert Cheung, ωστόσο, σημειώνει σε δήλωση που συνοδεύει την έκδοση της έκθεσης ότι η αύξηση κατά 1,8% σε ετήσια βάση δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν υπάρξει «άμεση επιτάχυνση της χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να βρούμε τον δρόμο για το απόλυτο μηδέν στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων».