Αύξηση στις Εξαγωγές Προδρόμων NCM Από την Κίνα Φέρνει η Ισχυρή Ζήτηση στην Ηλεκτροκίνηση

Αύξηση στις Εξαγωγές Προδρόμων NCM Από την Κίνα Φέρνει η Ισχυρή Ζήτηση στην Ηλεκτροκίνηση
energia.gr
Πεμ, 26 Αυγούστου 2021 - 08:34

Οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο προδρόμων λιθίου-νικελίου-κοβαλτίου-μαγγανίου (NCM) συνέχισαν να αυξάνονται, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση από την αγορά μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στο εξωτερικό. Σύμφωνα με επίσημα τελωνειακά στοιχεία, η Κίνα εξήγαγε 12.817 τόνους προδρόμων NCM τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 75 % σε σχέση με πέρυσι και κατά 4 % από τον Ιούνιο

Η χώρα εξήγαγε 78.160 τόνους προδρόμων ΝΚΜ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου (αύξηση κατά 59 % σε σχέση με πέρυσι), με τη μέση τιμή εξαγωγής να αυξάνεται κατά 13 % σε ετήσια βάση στα 13,80 $/κιλό, λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών από τη μειωμένη προσφορά.

Όπως αναφέρει το Argusmedia, περίπου 99,8 % των προδρόμων εξαγωγών NCM της Κίνας κατευθύνθηκαν στη Νότια Κορέα τον Ιανουάριο-Ιούλιο, με μόνο 0,1 % στην Πολωνία και 0,1 % στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Η ζήτηση από τους κυριότερους παραγωγούς υλικού καθόδου NCM της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των LG Chem, Samsung SDI, L&F και Cosmo AM&T, είναι έντονη από τις αρχές του τρέχοντος έτους, δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων που ενισχύθηκε από τους παγκόσμιους στόχους μείωσης του άνθρακα.

Η Κίνα επιταχύνει την ανάπτυξη νέων ενεργειακών οχημάτων για να επιτύχει τους στόχους της για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2060, με τις πωλήσεις τον Ιανουάριο-Ιούλιο να αυξάνονται κατά 197,1 % σε 1,478 εκατομμύρια μονάδες. Οι πωλήσεις EV των 800.000 το πρώτο εξάμηνο του 2021 στην Ευρώπη αντιπροσώπευαν το 15 % της αγοράς αυτοκινήτων της περιοχής, αυξημένες κατά πάνω από 100 % σε σχέση με πέρυσι.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειές τους για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων, αφού ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε στις 5 Αυγούστου εκτελεστικό διάταγμα που θέτει ως στόχο 50 % των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλούνται στις ΗΠΑ έως το 2030 να είναι ηλεκτρικά, υβριδικά plug-in ή οχήματα κυψελών καυσίμου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford, GM και Stellantis έθεσαν στη συνέχεια το στόχο τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων να αντιπροσωπεύουν το 40-50 % των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ έως το 2030.

Η Ρωσία αυτόν τον μήνα έθεσε, επίσης, στόχο να κατασκευάσει 730.000 ηλεκτρικά οχήματα το 2022-30, με αρχικό στόχο παραγωγής 25.000 έως το τέλος του 2024. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να επεκτείνουν τα κέρδη για το υπόλοιπο του 2021, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για υλικά καθόδου μπαταριών ιόντων λιθίου και NCM.