Νιγηρία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που παρέχει νομικό πλαίσιο για την προμήθεια εξοπλισμού και την εκπαίδευση στρατευμάτων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρεσβεία της Νιγηρίας στη Μόσχα. Ακόμα μία κίνηση από τις μη παραδοσιακές-αποικιοκρατικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, οι οποίες έχουν αρχίσει να εκτοπίζουν τους Ευρωπαίους.

Ο πρόεδρος Μουχάμαντου Μπουχάρι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένα τέτοιο σύμφωνο με τη Ρωσία το 2019, όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.

Ο Νιγηριανός πρέσβης στη Ρωσία τότε είπε ότι ο Μπουχάρι αισθάνθηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά της χώρας, η οποία παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα.

"Η συμφωνία για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση, την εκπαίδευση προσωπικού σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη μεταφορά τεχνολογίας, μεταξύ άλλων", ανέφερε η νιγηριανή πρεσβεία σε ανακοίνωση.

Περιέγραψε το σύμφωνο ως μια σημαντική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αμπούτζα και της Μόσχας.

Μάλιστα στη Νιγηρία η κατάσταση είναι ήδη περιπεπλεγμένη, καθώς ήδη στη χώρα δραστηριοποιείται "σιωπηλά" ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός αυτών, στην Αφρική μαίνεται η προσπάθεια απόκτησης επιρροής από την Τουρκία η οποία πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπη με τη Γαλλία ή συνεργάζεται με τη Ρωσία.

Είναι γνωστή η πλήρης τουρκοποίηση της Σομαλίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρκόφωνο στρατό της.

Επίσης η προσπάθεια προσαιτερισμού της Κένυας, μέσα από νέες αμυντικές συμφωνίες, που συνήφθησαν με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Τέλος η εκστρατεία της Άγκυρας που έχει στόχο την απόκτηση επιρροής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Νιγηρία χρησιμοποιεί ήδη ορισμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό που αγοράστηκε από δυτικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέτρος Κρανιάς-capital.gr