Οι επαρχίες της Κίνας εξακολουθούν να σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από 100 γιγαβάτ (GW) νέας ισχύος από άνθρακα, παρά τη μείωση των νέων εγκρίσεων το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Greenpeace. Οι τοπικοί οργανισμοί σχεδιασμού έδωσαν εγκρίσεις σε 24 νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα συνολικής ισχύος 5,2 GW τους πρώτους έξι μήνες του 2021, ανέφερε η περιβαλλοντική οργάνωση.

Ο αριθμός αυτός είναι μεν μειωμένος σχεδόν κατά 80% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν τα νέα έργα αυξήθηκαν για να βοηθήσουν την Κίνα να ανακάμψει μετά τον lockdown, αλλά θέτει τη συνολική προγραμματισμένη ισχύ στους καταλόγους έργων της Κίνας σε 104,8 GW, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Greenpeace, επισημαίνοντας ότι είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν για παράδειγμα μία περιοχή ίση με την έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα είχε προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι επικίνδυνα κοντά στο να καταστεί ανεξέλεγκτη και προέτρεψε την άμεση, ταχεία και μεγάλης κλίμακας δράση για τη μείωση των εκπομπών.