Γεωπολιτική σφήνα στο κενό που αφήνει στην κεντρική Ασία η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν χτίζουν, προσεκτικά μεν, μεθοδικά δε, Ρωσία και Κίνα, κοιτώντας προς την «επόμενη μέρα» της 31ης Αυγούστου. Την ώρα που κλιμακώνεται το θρίλερ για την τύχη χιλιάδων φυγάδων και τον -ύψιστης στρατηγικής σημασίας- έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων την επόμενη Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ επέλεξαν να στείλουν μήνυμα συμμαχίας και κοινής προσέγγισης στην υπόθεση του Αφγανιστάν

Οι δύο ηγέτες είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για «την αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών που προέρχονται από το Αφγανιστάν», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πούτιν και Σι διαμήνυσαν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα, όπως και να μην επιτραπεί να επεκταθεί η αστάθεια στις γειτονικές περιοχές.

Έχει σημασία το γεγονός ότι οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας απέφυγαν να τοποθετηθούν στην έκκληση που απηύθυναν οι ηγέτες της G7 στους Ταλιμπάν να επιτρέψουν την εκκένωση του Αφγανιστάν και μετά την 31η Αυγούστου.

Σημειολογικά, έχει επίσης σημασία ότι ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξαν να στείλουν το κοινό μήνυμα Κίνας και Ρωσίας μία ημέρα μετά την τηλε-σύνοδο της G7 και την αποτυχία των Δυτικών συμμάχων να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ και πέραν της 31ης Αυγούστου προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των χιλιάδων φυγάδων.

Σύμφωνα, πάντως, με τη «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας, ο Σι στη συνομιλία του με τον Πούτιν επανέλαβε τη θέση του της μη επέμβασης και του σεβασμού της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν. Κατά το ίδιο το δημοσίευμα, ο Πούτιν είπε στον Σι ότι κατανοεί τις θέσεις και τα συμφέροντα της Κίνας στο Αφγανιστάν και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την Κίνα για «να αποτρέψουν τις ξένες δυνάμεις από το να επεμβαίνουν και να καταστρέφουν το Αφγανιστάν».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε εκ νέου ότι η Μόσχα θεωρεί υψηλή την τρομοκρατική απειλή από το Αφγανιστάν όπου παραμένουν πρόσωπα που ανήκουν στον ISIS.

«Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορούμε να επισημάνουμε μόνο ότι στο έδαφος του Αφγανιστάν, εκτός από τους Ταλιμπάν, υπάρχουν και εκπρόσωποι του Ισλαμικού Κράτους. Δεν είναι γηγενείς κάτοικοι της χώρας αυτής, αλλά πρόκειται για πραγματικούς τρομοκράτες. Για τον λόγο αυτό φυσικά, ο κίνδυνος της τρομοκρατικής απειλής στο Αφγανιστάν είναι αρκετά μεγάλος» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ήπια προσέγγιση

Τα μηνύματα από Μόσχα και Πεκίνο επιβεβαιώνουν ότι ο άξονας Ρωσίας-Κίνας επιχειρεί ήπια και υπό όρους προσέγγιση των Ταλιμπάν, χωρίς στρατιωτική παρουσία σε καμία περίπτωση, αλλά με πρωτίστως οικονομικά κίνητρα και με προτεραιότητα τις εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει απειλή ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού εναντίον τους.

Η ρωσο-σινική παρέμβαση έρχεται την ώρα που κορυφώνεται το παγκόσμιο θρίλερ για το ποιες θα είναι οι κινήσεις των Ταλιμπάν μετά την 31η Αυγούστου και, κατ’ επέκταση, και η τύχη χιλιάδων Αφγανών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, αλλά όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα το καταφέρουν.

Συνέχεια απεγκλωβισμών

Ο Αμερικανός υποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παρέμεναν χθες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμένουν για να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Κατά την ίδια ενημέρωση τις τελευταίες 24 ώρες 90 στρατιωτικά αμερικανικά αεροσκάφη και άλλες πτήσεις απομάκρυναν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 88.000 άνθρωποι και κάθε 39 λεπτά αναχωρεί ένα αεροπλάνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι στο αεροδρόμιο βρίσκονται ακόμη 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες.

Το μήνυμα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν στον βαθμό που είναι υποχρέωσή της, έστειλε από την πλευρά της η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεστανγκ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό μόνον σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) έχουν μέχρι στιγμής απομακρύνει από το Αφγανιστάν περισσότερους από 4.500 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Περίπου 3.700 από αυτούς είναι Αφγανοί υπήκοοι και σχεδόν οι μισοί είναι γυναίκες και κορίτσια.

Η Μέρκελ έδειξε επίσης «παράθυρο» διαλόγου με τους Ταλιμπάν στο όνομα του γεωπολιτικού ρεαλισμού: «Η διεθνής κοινότητα», είπε, «θα πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με τους Ταλιμπάν».

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρήσουμε, κατά το δυνατόν, τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν είναι μια πραγματικότητα στο Αφγανιστάν. Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι πικρή, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε» επισήμανε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")