Η Ασφάλεια Ενεργειακών Υποδομών στο Επίκεντρο Προβληματισμού Κρατικών Υπηρεσιών Εν Όψει του Αυξανόμενου Τρομοκρατικού Κινδύνου

Η Ασφάλεια Ενεργειακών Υποδομών στο Επίκεντρο Προβληματισμού Κρατικών Υπηρεσιών Εν Όψει του Αυξανόμενου Τρομοκρατικού Κινδύνου
Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Δευ, 30 Αυγούστου 2021 - 08:40

Μετά τις συγκλονιστικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στο αεροδρόμιο, της Καμπούλ με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση και την χαοτική αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, των χιλιάδων Αφγανών συνεργατών τους και μερικών χιλιάδων εργαζόμενων σε δυτικές ΜΚΟ εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή ως προς την παγκόσμια ασφάλεια ως αποτέλεσμα ενός νέου και ανερχόμενου Ισλαμικού κύματος τρομοκρατίας

Αυτό δείχνουν τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών με την ατιμωτική αποχώρηση των Αμερικανών, την τάχιστη και αναίμακτη κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και την δυναμική επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους υπό τον νέο του μανδύα ως ISIS of Khorasan (γνωστό πλέον ως ISIS-K).

Με το Κορασάν να αντιπροσωπεύει μια ευρύτατη περιοχή της που περιλαμβάνει το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν, περιοχές της κεντρικής Ασίας, τμημάτων της Ινδίας και του Καυκάσου της Ρωσίας. Αυτός είναι ο γεωγραφικός χώρος που το ISIS-K διεκδικεί για την ίδρυση του νέου Χαλιφάτου, σαφώς μεγαλύτερου και πλουσιότερου σε σύγκριση με το μόρφωμα που επεδίωξε από την συνένωση τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας την περίοδο 2014-2017 με πρωτεύουσα την Ράκα, το οποίο και διαλύθηκε χάριν στην επέμβαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας με την υποστήριξη των Κούρδων μαχητών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν ενταθεί οι επαφές μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών δυτικών χωρών και αντίστοιχων στην ΝΑ Ασία αλλά και των επιτελικών ομάδων ασφαλείας εντός του ΝΑΤΟ με άξονα αναφοράς την προστασία βασικών υποδομών τόσο στην ενέργεια όσο και στις τηλεπικοινωνίες. Αν και υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός ασφαλείας σε διάφορα επίπεδα στις βιομηχανοποιημένες οικονομίες Δύσης και Ανατολής, οι τελευταίες εξελίξεις με την ραγδαία επικράτηση των Ταλιμπάν και την ταυτόχρονη επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους αυτή την φορά στο Αφγανιστάν, διέλυσαν κάθε αμφιβολία για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν οι πρώτοι.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες προερχόμενες από καλά ενημερωμένες πηγές στον χώρο της άμυνας και ασφάλειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπάρχει έντονη ανησυχία για την εκδήλωση σοβαρού τρομοκρατικού κτυπήματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε χώρες της Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου, με την Γαλλία, την Βρετανία και την Τουρκία να εμφανίζονται στο πάνω μέρος της λίστας. Αν και οι πληροφορίες αφορούν κυρίως σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας κατά αμάχων με επιδίωξη εκατόμβες νεκρών για λόγους εντυπωσιασμού, εκφράζονται υποψίες βασισμένες σε πρόσφατα ευρήματα, ότι παράλληλα το ISIS-Κ υποκινεί κυβερνο- επιθέσεις κατά ενεργειακών δικτύων και υποδομών.

Απώτερος σκοπός η παράλυση έστω και προσωρινά της οικονομικής δραστηριότητας και η δημιουργία χαοτικών συνθηκών. Ως προς αυτή την διάσταση τα ενεργειακά δίκτυα ως γνωστό αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του σύγχρονου οικονόμο κοινωνικού συστήματος και άρα αποτελούν άμεση προτεραιότητα για τους απανταχού Τζιχαντιστές τρομοκράτες. Σε σύγκριση με το παρελθόν έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση, βασισμένη σε τελευταία στοιχεία, ότι οι εν λόγω αναμενόμενες επιθέσεις δεν πρόκειται να σχεδιαστούν και να προέλθουν απαραίτητα από το ίδιο το ISIS-K ή την Αλ Κάιντα αλλά από ανεξάρτητες Ισλαμικές ομάδες που οργανωμένες ως ανεξάρτητοι πυρήνες (terrorist cells) ευρίσκονται ήδη στις χώρες που θα εκδηλωθούν οι επιθέσεις ενώ αυτές θα δραστηριοποιηθούν όταν κρίνουν ότι είναι σε θέση να επιφέρουν ένα αποφασιστικό χτύπημα.

Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί τόσο τις αρχές ασφαλείας στις διάφορες χώρες όσο και τις επιτελικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ είναι εάν υπάρχει και ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και στρατηγική του ΙSIS - Κ και κατά ποσό έχει υιοθετήσει τον 20 έτη στρατηγικό σχεδιασμό της Αλ Κάιντα, που ως γνωστό αποτέλεσε την βάση για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του. Ένα άλλο βασικό ερώτημα παραμένει η επιχειρησιακή σχέση μεταξύ Ταλιμπάν και ISIS Korosan. Γιατί φαίνεται μάλλον αδιανόητο να κινείται και να δρα τελείως ανεξάρτητα η εν λόγω οργάνωση στο Αφγανιστάν χωρίς την έγκριση, αν όχι την πλήρη υποστήριξη,των Ταλιμπάν.

Σε κάθε περίπτωση η πλήρης και βεβιασμένη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν (εδώ) συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών που πρόκειται να ενισχύσουν την τρομοκρατία τόσο εντός του ίδιου του Αφγανιστάν και του Πακιστάν όσο και ευρύτερα και κυρίως στην Δύση. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν σε μια σειρά από παράγοντες, όπως:

(α) Η ενίσχυση του αισθήματος νίκης, υπεροχής και συντριβής του αντιπάλου (Αμερικανοί και σύμμαχοι των) πράγμα που επαναφέρει την αισιοδοξία στους Τζιχαντιστές όλων των αποχρώσεων ότι αφού μια μικρή ομάδα επαναστατών όπως οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ξεφτιλίσουν μια μεγάλη δύναμη όπως οι ΗΠΑ, τα πάντα είναι πλέον δυνατά για το παγκόσμιο ισλαμικό κίνημα.

(β) Με την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανικών στρατιωτικών οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ στερούνται πλέον της δυνατότητας επιτόπου επιτήρησης και ελέγχου αφού αίφνης αποκόπτονται από ζωντανές πηγές πληροφόρησης (HUMIN) που δεν μπορούν εύκολα να αναπληρωθούν από ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και συγκέντρωσης πληροφοριών. Σε έναν ανταρτοπόλεμο, που ήτο βασικά η καθημερινή εμπλοκή στο Αφγανιστάν, η παρουσία στο πεδίο εκτεταμένους δικτύου πληροφοριοδοτών αποτελούσε βασικό Asset.(πρόκειται για τις χιλιάδες απελπισμένων ανθρώπων που βλέπουμε συνωστισμένους στο αεροδρόμια της Καμπούλ να προσπαθούν να εγκαταλείψουν όπως όπως την χώρα)

(γ) Οι Ταλιμπάν (εδώ) ως γνήσιοι ισλαμιστές, που δεν έχουν αποκηρύξει την ένοπλη Τζιχάντ (δηλ. το Τζιχάντ αλ Σαΐφ) δεν πρόκειται να εξορύσσουν ή να παρεμποδίσουν ουσιαστικά την δραστηριοποίηση ισλαμιστών και φονταμενταλιστών εντός του Αφγανιστάν. Μπορεί να δεσμευθούν φραστικά και προς τον έξω κόσμο, επιδιώκοντας διεθνή αναγνώριση, ότι είναι κατά της τρομοκρατίας αλλά στην πράξη θα προσφέρουν άσυλο και κάλυψη (υπό όρους) σε κάθε ισλαμική ομάδα που μάχεται για την επικράτηση του Ισλάμ.

Αυτή η πολιτική είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει το παγκόσμιο πολυδαίδαλο και πολυκέφαλο ισλαμικό τρομοκρατικό κίνημα.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους οι αρχές ασφαλείας των περισσότερων χωρών στην Δύση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ευρίσκονται σε αυξημένο βαθμό επιφυλακής με στόχο την έγκαιρη λήψη μέτρων και την δημιουργία συνθηκών που θα δυσκολέψουν, εάν όχι αποτρέψουν, την εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών.