Ράλι στις Τιμές Πετρελαίου Εξαιτίας του Τυφώνα Άιντα - Ανεστάλη Κατά 91% η Παραγωγή Αργού στον Κόλπο του Μεξικού

Ράλι στις Τιμές Πετρελαίου Εξαιτίας του Τυφώνα Άιντα - Ανεστάλη Κατά 91% η Παραγωγή Αργού στον Κόλπο του Μεξικού
energia.gr
Δευ, 30 Αυγούστου 2021 - 15:24

Στον ρυθμό του τυφώνα Άιντα κινείται η βιομηχανία πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία του 91% της παραγωγής τους σε αργό στον Κόλπο του Μεξικού, ήτοι 1,65 εκατ. βαρέλια, καθώς ο τυφώνας πλήττει τις μεγάλες υπεράκτες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Γραφείο Ασφαλείας. Επίσης, έχει διακοπεί και η λειτουργία του 85% της παραγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή

Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται ήδη στις τιμές πετρελαίου, οι οποίες έκαναν άλμα 2% την Παρασκευή, ενώ γνώρισαν σε εβδομαδιαία βάση τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάρκεια έτους. Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 11% στην εβδομάδα, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη κατέγραψε κέρδη άνω του 10%, στην καλύτερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2020.

«Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου αύξησαν τις τιμές εν αναμονή της διακοπής λειτουργίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού αλλά και εν μέσω προσδοκιών ότι τελικά ο ΟΠΕΚ+ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει στην ενεργειακή ζήτηση» αναφέρει αναλυτής της OANDA. Οι offshore εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού εκπροσωπούν το 17% της αμερικανικής παραγωγής αργού, ενώ το 45% της βιομηχανίας διύλισης βρίσκεται στην περιοχή. «Ιστορικά, οι τιμές πετρελαίου επιδίδονται σε ράλι όταν πλησιάζουν τυφώνες τον Κόλπο του Μεξικού» αναφέρει αναλυτής της Mizuho.

Πρόταση του Κατάρ

Αίσθηση στην αγορά προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ, Μοχάμαντ Αμπντουλατίφ αλ Φάρες, ο οποίος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να επανεξετάσουν στη συνάντηση της Τετάρτης τη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τους επόμενους μήνες. «Οι αγορές ανακόπτουν ταχύτητα. Από τότε που ξέσπασε το τέταρτο κύμα της Covid-19 θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επανεξετάσουμε την αύξηση. Ίσως θα πρέπει να καθυστερήσουμε ή και να σταματήσουμε την αύξηση των 400.000 βαρελιών ημερησίως» είπε ο υπουργός του Κουβέιτ, σε δηλώσεις του στο Reuters. Επέστησε την προσοχή για επανεξέταση της συμφωνίας δεδομένου ότι οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και η Κίνα πλήττονται από το νέο κύμα του κορονοϊού.

Έκκληση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του να ενισχύσουν την παραγωγή για να σταματήσουν την άνοδο των τιμών βενζίνης, καθώς η εξέλιξη αυ­τή θα μπορούσε, όπως είπε, να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ερωτηθείς για την έκκληση των ΗΠΑ, ο Φάρες ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το θέμα αυτό.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")