Sinopec: «Στροφή» σε ΑΠΕ και Υδρογόνο Από τον Κρατικό Διυλιστικό Κολοσσό της Κίνας

Sinopec: «Στροφή» σε ΑΠΕ και Υδρογόνο Από τον Κρατικό Διυλιστικό Κολοσσό της Κίνας
energia.gr
Δευ, 30 Αυγούστου 2021 - 15:54

Η Sinopec, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία διύλισης πετρελαίου, η οποία ελέγχεται από το κράτος, έχει εκπονήσει σχέδια για επενδύσεις σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια, εστιάζοντας στο υδρογόνο. Η Sinopec θεωρεί το υδρογόνο ως την κορυφαία προτεραιότητά της και τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με τις μονάδες αιολικής και ηλιακής ενέργειας που ενσωματώνονται στις παραδοσιακές δραστηριότητες έντασης άνθρακα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας Ma Yongsheng

Η Sinopec σχεδιάζει, επίσης, να επεκτείνει την διυλιστική πετροχημική αλυσίδα αξίας της σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και βιοδιασπώμενα υλικά και πολυολεφίνες υψηλής αξίας, δήλωσε ο Ma.

Η εταιρεία έχει ήδη θέσει στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογόνου στην Κίνα, με αρχική προγραμματισμένη επένδυση περίπου 30 δισ. γιουάν (4,6 δισ. δολ.) στον τομέα του υδρογόνου τα επόμενα πέντε χρόνια. Η επένδυση θα καλύψει τα σημεία έγχυσης και τον καθαρισμό, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τα υλικά, ανέφερε ο Ma.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει 1.000 σημεία έγχυσης υδρογόνου με συνολική ικανότητα να παρέχει 200.000 τόνους/έτος του προϊόντος την περίοδο 2021-25. Έχει θέσει ως στόχο η ικανότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου να υπερβεί το 1 εκατομμύριο τόνους/έτος το 2025. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν το προγραμματισμένο έργο 10.000 τόνων/έτος πράσινου υδρογόνου στο Ordos, στην Εσωτερική Μογγολία.

Η Sinopec δήλωσε ότι θα διαφοροποιήσει επίσης τις δραστηριότητες της στους τομείς της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής ενέργειας και της βιομάζας. Σχεδιάζει να κατασκευάσει 2GW έκαστη ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2021-25, συμπεριλαμβανομένων 400MW εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας σε 7.000 καταστήματα λιανικής πώλησης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Liu Hongbin.

Η εταιρεία ξεκίνησε να εργασίες σε 32 χώρους λιανικής πώλησης με εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ 1,5 MW τον Ιανουάριο-Ιούνιο, που αποτελούν μέρος συνολικά 1.000 σημείων που βρίσκονται υπό κατασκευή φέτος.

Επίσης, οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας θα τροφοδοτήσουν τα παράκτια διυλιστήρια της Sinopec. Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει 5.000 εγκαταστάσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην επόμενη πενταετία, με 570 από αυτές ήδη να λειτουργούν αυτήν τη στιγμή.

Η Sinopec σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την παραγωγή βιοκαυσίμων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στοχεύοντας σε 100.000 τόνους/έτος χωρητικότητας καυσίμων βιοαερίων, 78.000 τόνους/έτος χωρητικότητας καυσίμου αιθανόλης και 1,45 εκατομμύρια τόνους/έτος πωλήσεων καυσίμων αιθανόλης έως το 2025.