Κίνητρα στα Χυτήρια Αλουμινίου της Κίνας για Χρήση Αιολικής και Ηλιακής Ενέργειας

Κίνητρα στα Χυτήρια Αλουμινίου της Κίνας για Χρήση Αιολικής και Ηλιακής Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 30 Αυγούστου 2021 - 18:09

Η Κίνα θα ενθαρρύνει τα χυτήρια αλουμινίου να εγκαταλείψουν τη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στρέψει τις εταιρείες προς την κατεύθυνση της αιολικής ή της ηλιακής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή της χώρας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC)

Σε έγγραφο που αφορά την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διαδικασία της τήξης αλουμινίου, μια διαδικασία που απαιτεί υψηλής έντασης ενέργεια, η NDRC υπογράμμισε επίσης ότι «απαγορεύεται αυστηρά και ρητά» οι περιφέρειες να προσφέρουν προτιμησιακές πολιτικές τιμολόγησης για την ενέργεια στον πρωτογενή τομέα αλουμινίου και πως οφείλουν να συντάσσονται με την εθνική πολιτική.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιου είδους περιφερειακές πολιτικές οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή θα πρέπει να ακυρωθούν και να καταργηθούν αμέσως. Το Πεκίνο απαιτεί τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν σχετικά άμεσα, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου χρόνου.

Στην ασιατική χώρα τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια μετατόπιση της παραγωγής των χυτηρίων αλουμινίου προς τα νοτιοδυτικά της Κίνας, μεταφέροντας εκατομμύρια τόνους του βασικού μετάλλου προκειμένου να αξιοποιήσουν την πιο καθαρή υδροηλεκτρική ενέργεια για τις δραστηριότητές τους και να εκμεταλλευτούν παράλληλα τις πιο ευνοϊκές τιμές, αντί να κάνουν χρήση της ενέργειας που παράγεται από άνθρακα και είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες στα νοτιοδυτικά της Κίνας, όπως η Γιουνάν και η Σιτσουάν, βρέθηκαν αντιμέτωπες αυτό το καλοκαίρι με ελλείψεις αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι ζεστές καιρικές συνθήκες και η επακόλουθη ξηρασία που επέφεραν επιβάρυνε την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες με τη σειρά τους επέβαλαν περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας στα χυτήρια αλουμινίου.

Η Γιουνάν και η γειτονική περιφέρεια της Κουανγκσί, η οποία φιλοξενεί επίσης μονάδες τήξης αλουμινίου οι οποίες βασίζονται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν, αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν τους στόχους μείωσης για την κατανάλωση ενέργειας που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρει το κυβερνητικό έγγραφο της NDRC, οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια θα βασίζονται στα ποσοστά χρήσης καθαρής ενέργειας. Οι εταιρείες αλουμινίου θα μπορούν να λάβουν ελαφρώς πιο ευνοϊκές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15% της συνολικής κατανάλωσης της ενέργειας που καταναλώνουν.

Παράλληλα η NDRC στο ίδιο έγγραφο δεν παρέλειψε να ενθαρρύνει για άλλη μια φορά τα χυτήρια αλουμινίου να μειώσουν ή να εγκαταλείψουν ολοσχερώς τη χρήση ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")