Το πιο ισχυρό μέχρι σήμερα μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εντός του τρέχοντος έτους έδωσε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι έως τώρα έχει επιτευχθεί ο πρώτος από τους δύο στόχους που θεωρούνται αναγκαίοι για να αρχίσει το tapering και ότι υπάρχει «σαφής πρόοδος» ως προς τον δεύτερο

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ, που έγινε διαδικτυακά, ο Πάουελ έδωσε έμφαση στη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού και εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται στον δρόμο που θα μπορούσε να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Να σημειωθεί ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ αγοράζει μηνιαίως κρατικά ομόλογα και τίτλους εξασφαλισμένους με υποθήκη αξίας 120 δισ. δολαρίων από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού στις αρχές του 2020, δεσμευόμενη να το κάνει έως ότου διαπιστώσει «σημαντική πρόοδο» ως προς την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό και τη μέγιστη ανάπτυξη της αγοράς απασχόλησης.

«Η άποψή μου είναι ότι έχει σημειωθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος ως προς τον πληθωρισμό καθώς και σαφής πρόοδος ως προς τη μέγιστη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο Πάουελ. Άλλωστε, στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed αναφέρεται ότι η πλειονότητα των αξιωματούχων πιστεύει ότι είναι ενδεδειγμένη η έναρξη του tapering εντός του τρέχοντος έτους, χρονοδιάγραμμα που προσυπέγραψε και στη χθεσινή του ομιλία ο Πάουελ. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τις ανησυχίες στις αγορές, ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η πιθανή έναρξη του tapering ουδόλως θα σημάνει αύξηση των επιτοκίων από τα σημερινά επίπεδα κοντά στο μηδέν, καθώς η οικονομία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ του κορονοϊού επίπεδα.

Προσεκτικό βήμα

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αυξηθούν πιο γρήγορα και σε βαθμό μεγαλύτερο απ' ό,τι αναμένει η Fed, τότε η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σε σοβαρή ανησυχία, τότε η Fed θα ανταποκριθεί και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται σε εδάφη που συνάδουν με τον στόχο μας», είπε χαρακτηριστικά. Η επιλογή του ωστόσο είναι να μην κινηθεί η κεντρική τράπεζα προληπτικά για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές καταναλωτή, κάτι που η Fed θεωρεί «μεταβατικό φαινόμενο» καθώς έχουν γίνει κυρίως αισθητές σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους που έχουν επηρεαστεί από τις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας. «Εάν η κεντρική τράπεζα καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της για να αντιμετωπίσει παράγοντες που τελικά θα αποδειχθούν προσωρινοί, τότε οι βασικές παρενέργειες θα γίνουν αισθητές όταν θα περάσει η ανάγκη για λήψη μέτρων. Και μια τέτοια πολιτική επιβραδύνει τις προσλήψεις και άλλου είδους οικονομική δραστηριότητα, πιέζοντας τελικά τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα του επιθυμητού», εξήγησε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι με την πανδημία να συνεχίζεται ένα τέτοιο λάθος θα ήταν επιζήμιο.

Τον Οκτώβριο;

Λίγο νωρίτερα, κάποιοι αξιωματούχοι της Fed είχαν φροντίσει να γίνουν περισσότερο συγκεκριμένοι ως προς τον χρόνο έναρξης του tapering, με τον διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, να καλεί τη Fed να ξεκινήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων τον Οκτώβριο, εάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με τον σημερινό ρυθμό. O διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, επανέλαβε ότι το tapering πρέπει να αρχίσει σύντομα και να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2022, ενώ η Λορέτα Μέστερ της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα ζήτησε να αρχίσει εντός του έτους, καθώς έχουν επιτευχθεί και οι δύο στόχοι της Fed.

Ωστόσο, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις ως προς τον πληθωρισμό, ένας από τους βασικούς δείκτες που παρακολουθεί η Fed, ο δείκτης τιμών σε είδη προσωπικής κατανάλωσης σκαρφάλωσε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, σημειώνοντας αύξηση 3,6%, την υψηλότερη από τον Μάιο του 1991.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")