Οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν από το Αφγανιστάν αργά χθες το βράδυ, τερματίζοντας μια 20ετή κατοχή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, κόστισε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και 170.000 ζωές και τελικά δεν κατάφερε να νικήσει τους Ταλιμπάν.  Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανάρτησαν χθες μέσω των sosial media φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος αμερικανός 

στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου. Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

«Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η USCENTCOM μέσω Twitter εδώ

Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Πέντε αμερικανικά αεροσκάφη C-17 αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ολοκληρώνοντας μια βιαστική εκκένωση που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένων πρώην μελών των δυνάμεων ασφαλείας και πολλών που είχαν έγκυρη βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Ένα νέο κεφάλαιο της εμπλοκής της Αμερικής στο Αφγανιστάν ξεκίνησε», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Είναι αυτό στο οποίο θα ηγηθούμε με τη διπλωματία μας. Η στρατιωτική αποστολή τελείωσε ».

Οι ΗΠΑ κατά την παρουσία τους στο Αφγανιστάν υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες από όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού που συμμετείχαν στη σύρραξη: πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.