Πώς η Κίνα θα Βάλει Χέρι στις Σπάνιες Γαίες του Αφγανιστάν

Πώς η Κίνα θα Βάλει Χέρι στις Σπάνιες Γαίες του Αφγανιστάν
του Γιώργου Ηλιόπουλου
Τετ, 1 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:03

Οι επιλογές των τελευταίων αμερικανικών κυβερνήσεων έχουν φέρει την χώρα σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη θέση λόγω της εξάρτησής της από μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Κίνα και άλλες χώρες για την προμήθεια ζωτικών στρατηγικών ορυκτών, όπως οι σπάνιες γαίες, (το λίθιο, το κοβάλτιο). Όμως για μία υπερδύναμη που επιδιώκει ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον με χαρακτήρα αειφόρου ανάπτυξης, επιβάλλεται η διασφάλιση των πηγών που θα το επιτρέψουν και σε μεγάλο βαθμό θα το καθορίσουν

Μετά από δύο δεκαετίες συγκρούσεων και αποτυχημένων επιχειρήσεων ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αποχωρούν από την χώρα, αλλά δυστυχώς αντί ενός στιβαρού σχεδίου μετακίνησης των δυνάμεών τους, οι εικόνες του χάους που κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ, προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις για την αξιοπιστία των κινήσεών τους. Όμως οι ορυκτοί πόροι την χώρας, που παραμένουν στο περιθώριο (σπάνιες γαίες, λίθιο, χαλκός, κοβάλτιο, σιδηρομεταλλεύματα, βαρύτες, θείο, μόλυβδος, άργυρος, ψευδάργυρος, νιόβιο) εποφθαλμιούνται από μεγάλες δυνάμεις και ειδικά από την Κίνα.

Οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες υπολογίζουν πως η αξία αυτού του ορυκτού πλούτου, φθάνει τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια και σε απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου, το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται με την έκφραση «η Σαουδική Αραβία του λιθίου». Αν και το λίθιο δεν ανήκει στην ομάδα των σπανίων γαιών, τις υποκαθιστά σε αρκετές εφαρμογές και παρέχει την δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση από τον μεγαλύτερο παραγωγό τους, την Κίνα.

Τεράστιος ορυκτός πλούτος

Το γεγονός βέβαια ότι το Αφγανιστάν διαθέτει έναν τεράστιο ορυκτό πλούτο δεν αποτελεί καινοφανές δεδομένο, με τους Ρώσους να εντοπίζουν πρώτοι αρκετές θέσεις κοιτασμάτων κατά την διάρκεια της δεκαετούς παραμονής τους στην χώρα. Τα νεότερα στοιχεία όμως έχουν προκύψει μετά το 2011, χάρη στις έρευνες της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (US Geological Survey – USGS) που διεξάγονται με υπερσύγχρονα μέσα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποκαλούμενη υπερ-φασματογραφία με εναέρια μέσα.

 

Η υπηρεσία χαρτογραφεί με κάθε λεπτομέρεια το αφγανικό υπέδαφος και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ειδικής ομάδας του Πενταγώνου για τα ορυκτά του Αφγανιστάν Jim Bullion, οι χάρτες αποκαλύπτουν πως η χώρα έχει τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα που ανακύπτουν μετά την παρουσία των Ρώσων στην χώρα και αφορούν την αυξανόμενη δραματικά εξάρτηση της νέας τεχνολογίας από τις σπάνιες γαίες, μετά την είσοδο στον νέο αιώνα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)