Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως και έξι χρόνια. Περισσότερο από το κάπνισμα, τα τροχαία ατυχήματα ή τον HIV/AIDS, σημειώνει νέα έκθεση

Η καύση άνθρακα είναι η κύρια αιτία του φαινομένου, με την Ινδία να είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της κατά έξι χρόνια. Στην Κίνα, αν και τα τελευταία επτά χρόνια οι εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί κατά 29%, ο τοξικός αέρας που αναπνέουν οι πολίτες αφαιρεί 2,6 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Γκρινστόουν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο καθηγητής μαζί με συνεργάτες του, ανέπτυξαν τον δείκτη ποιότητας ζωής του αέρα (Air Quality Life Index – AQLI), ο οποίος υπολογίζει τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής.

Βάσει των σημερινών επιπέδων ρύπανσης, ο μέσος πολίτης χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του. Αν δεν αλλάξει κάτι, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 17 δισ. «χαμένα» χρόνια ζωής, σημειώνει ο Γκρινστόουν και αναρωτιέται: «Τι άλλο στον πλανήτη προκαλεί απώλεια ζωής 17 δισ. ετών;». 

«Επιπλέον, δεν το αφήνουμε απλώς να συμβαίνει, στην πραγματικότητα το προκαλούμε» εξηγεί και υπογραμμίζει: «Το πιο συγκλονιστικό είναι πως υπάρχουν μεγάλες χώρες όπου, πρακτικά, ο συνδυασμός κυβερνητικών και κοινωνικών κανόνων επιτρέπει μια δραματικά μικρότερη και γεματη ασθένειες ζωή για τους πολίτες». 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, σημαντικός θα ήταν ο αριθμός κερδισμένων χρόνων ζωής, σε περίπτωση μείωσης των επιπέδων ρύπανσης στα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Ειδικότερα, οι Ινδοί θα κέρδιζαν 5,9 έτη, οι κάτοικοι του Μπανγκλαντές και του Νεπάλ 5,4 έτη, ενώ του Πακιστάν 3,9 έτη.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - με πληροφορίες από The Guardian)