Μπορεί στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα να επανήλθε ψηλά στην επικαιρότητα το ζήτημα της υψηλής χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρώπη, με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την υψηλή ζήτηση να αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αυξήσεις. Είναι ενδεικτικό πως στην Γερμανία, η οποία καταγράφει ήδη τις πιο ακριβές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, είδε τις τιμές να αυξάνονται ακόμη περισσότερο φέτος. Σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών Verivox, η τιμή που πληρώνει ένας καταναλωτής ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας

αυξήθηκε κατά 5,7 % σε σύγκριση με πέρυσι. Από το έτος 2000, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών διπλασιάστηκαν κατά μέσο όρο σε τιμή. Ένα νοικοκυριό τριών ατόμων στη Γερμανία πληρώνει τώρα κατά μέσο όρο 93 ευρώ το μήνα στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 41 ευρώ πριν από είκοσι χρόνια. Ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από αυτή την αυξανόμενη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά είναι σύμφωνα με αναλυτές οι δημόσιες επενδύσεις της Γερμανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν μέσω μιας ρήτρας στα τιμολόγια που ονομάζεται σύστημα EEG, το οποίο προβλέπει σταθερές τιμές στους παρόχους αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές η απότομη αύξηση οφείλεται και στη σταθερά αυξανόμενη φορολογία, στις εισφορές και στις προσαυξήσεις. Πάντως, τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier υποσχέθηκε να καταργήσει το EEG έως το 2025».

Πηγή:EnergyLive – τιμές 2/9

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτεται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη αγορά έσπασε κάθε ρεκόρ, όταν έφτασε τα 124,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), δηλαδή δύο ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας. Χθες, μάλιστα σκαρφάλωσε στα 140,23 ευρώ /μεγαβατώρα. Οι ειδικοί λένε ότι οι αυξημένες τιμές οφείλονται στην αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επίσης τη μείωση της αιολικής ενέργειας, πέρα ​​από τις αυξήσεις των τιμών για τις εκπομπές αερίου και CO2. Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να αποζημιώσει τους καταναλωτές εν μέσω καταγγελιών για αυξήσεις τιμών, τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια, όσο και για το φυσικό αέριο - οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη αγορά και όλες οι ρυθμιζόμενες τιμές απορρίφθηκαν. Ωστόσο, ορισμένοι καταναλωτές παραπονέθηκαν ότι οι προμηθευτές τους διαφοροποίησαν τις τιμές σε σχέση με τις αρχικές συμβάσεις, με την κυβέρνηση πλέον να αναζητά τρόπους να τους αποζημιώσει.

Η συζήτηση στη Ρουμανία φέρνει στο μυαλό τον διάλογο που διεξάγεται στη χώρα μας, με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, σε σχέση με την αποσαφήνιση των τιμολογίων. Σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στις 31/8 διαμορφώθηκε στα 130,64 ευρώ/ μεγαβατώρα και χθες στα 123,43 ευρώ. Η κατάσταση αυτή οδήγησε χθες τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να παραδεχτεί πως ενδεχομένως οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις. «Αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr