Την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Αφγανιστάν, η Βαγδάτη γινόταν το επίκεντρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Η σύγκληση της  περιφερειακής Συνόδου Κορυφής στην Βαγδάτη δεν ήταν μόνο σημαντική για τα θέματα που συζητήθηκαν. Αλλά κυρίως για το ποιοι συμμετείχαν: ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα II, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων 

του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο ΥΠΕΞ της Τουρκία. Και το πλέον σημαντικό: οι ΥΠΕΞ των δυο ορκισμένων εχθρών, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.  Εν προκειμένω δεν ήταν μόνο το Ιράκ ο διαμεσολαβητής αλλά και η Γαλλία δια του Προέδρου της Εμμανουέλ Μακρόν, που επιθυμεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Μέση Ανατολή.

Η Βαγδάτη διαμεσολαβεί από τον Απρίλιο στις συνομιλίες ανάμεσα στο σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ριάντ, και στην Τεχεράνη για την γεφύρωση των σχέσεών τους που επλήγησαν εκ νέου το 2016 μετά το οκταετή πόλεμο (1980-1988). Οι σχέσεις μεταξύ της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας και του σουνιτικού βασιλείου, είναι τώρα τεταμένες κυρίως εξαιτίας της εχθρότητας ανάμεσα στο Ιράν από την μια πλευρά και στις ΗΠΑ και τους Άραβες συμμάχους της. Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν τα Εμιράτα αποφάσισαν το 2020 να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, οργισμένο εχθρό του Ιράν. «Το να καθίσουν αυτές οι χώρες στο ίδιο τραπέζι, αυτό, θα θεωρηθεί επίτευγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Ιρακινός αξιωματούχος. Και από ότι φαίνεται υπάρχει πρόοδος, καθώς μόλις χθες ο πρέσβης του Ιράν στην Βαγδάτη δήλωσε ότι η Τεχεράνη  ετοιμάζεται να οργανώσει τέταρτο γύρο συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία, αφού αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση του Ιράν.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος της Γαλλίας στις εξελίξεις, καθώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει λόγο στα τεκταινόμενα, με την παρουσία της να είναι ακόμη πιο σημαντική μετά την εσπευσμένη αποχώρηση όλων των δυτικών από το Αφγανιστάν. Ως φαίνεται η Γαλλία είναι αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει την επιρροή της στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία, αλλά να την επεκτείνει στην Μέση Ανατολή από την Αίγυπτο και τη Συρία μέχρι και την Αραβική Χερσόνησο. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στην Βαγδάτη, ο Μακρόν επισκέφτηκε την περασμένη Κυριακή και την Μοσούλη, στέλνοντας μήνυμα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ISIS δεν ξεχωρίζει ούτε θρησκείες, ούτε εθνικότητες, καθώς οι εξτρεμιστές έχουν σκοτώσει και πολλούς  Μουσουλμάνους. Μάλιστα, αφού επαναβεβαίωσε τις στενές σχέσεις Βαγδάτης-Παρισιού, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα ανοίξει προξενείο στην περιοχή. Το Παρίσι παρέχει στο Ιράκ στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως αεροπορική, και έχει αναπτύξει περίπου 800 άνδρες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συνεχίζει να μάχεται κατά του  Ισλαμικού Κράτους. «Όποιες και αν είναι οι επιλογές των Αμερικάνων, εμείς θα διατηρήσουμε την παρουσία μας για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, για όσο διάστημα θέλει το Ιράκ», διαβεβαίωσε ο Μακρόν.

Κοντολογίς, η Σύνοδος της Βαγδάτης είναι σημαντική για δυο λόγους. Πρώτον γιατί συνιστά μια προσπάθεια υπέρβασης της ιστορικής αντιπαλότητας σιιτών – σουνιτών και  δεύτερον διότι σηματοδοτεί την μεγάλη επιστροφή της Γαλλίας στην Μέση Ανατολή μετά από καιρό. Υπενθυμίζεται ότι το 2003 η Γαλλία επί Ζακ Σιράκ αντιτάχθηκε σφόδρα στα σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας για εισβολή στο Ιράκ. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι.