Η αναζωπύρωση της πανδημίας του CoViD- 19 εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσε να επιβραδύνει την πολυπόθητη ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο. Αυτό δεν προοιωνίζεται  θετικές εξελίξεις για τις τιμές του αργού έως το τέλος του έτους, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, αναθεωρώντας τις προβλέψεις τους για φέτος, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με αυτές, η τιμή του Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark θα κυμανθεί, κατά μέσο όρο, στα 68,02 δολάρια το βαρέλι για το σύνολο του 2021, έναντι εκτίμησης για διαμόρφωσή του πέριξ των 68,76 δολαρίων το βαρέλι

επίσης τον Ιούλιο. Παράλληλα, το αμερικανικό WTI προβλέπεται να κινηθεί στο εύρος διακύμανσης των περίπου 65,63 δολάρια το βαρέλι, φέτος, έναντι αρχικής πρόβλεψης για διαμόρφωσή του στα 66,13 δολάρια.

Αιτία για την υποβάθμιση των προβλέψεων, για πρώτη φορά μέσα στο έτος που διανύουμε είναι η αυξανόμενη απειλή από την μετάλλαξη Δέλτα και οι διαφαινόμενες ζοφερές επιπτώσεις της σε πολλές από τις οικονομίες-κλειδιά του πλανήτη, κάτι που υπονομεύει τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής της πανδημίας θα επιβραδύνουν το ρυθμό αύξησης της ζήτησης αργού στο β’ εξάμηνο του έτους, χωρίς όμως να μεταβάλει ουσιαστικά τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τη συνολική αύξηση της ζήτησης για το 2021.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης για το β’ εξάμηνο του 2021 έχουν υποβαθμιστεί με πιο έντονο τρόπο, καθώς οι νέοι περιορισμοί για τον περιορισμό της CoViD-19 που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες υψηλής κατανάλωσης πετρελαίου, ιδιαίτερα στην Ασία, φαίνεται να μειώνουν την κινητικότητα και τη χρήση πετρελαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο IEA στην τελευταία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου για τον Αύγουστο.

(Διακύμανση τιμών Brent τελευταίου τριημέρου. Πηγή: Ft.com)

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αργού πετρελαίου που κινήθηκαν υψηλότερα χθες, πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, μετά την είδηση ότι τα αμρικανικά αποθέματα αργού είχαν μειωθεί κατά 7,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Αυγούστου συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και κατά τις σημρινές συναλλαγές. Αυτή την ώρα (14:41 ώρα Ελλάδας) η τιμή του Brent κινείται στην περιοχή των 72, 07 δολαρίων το βαρέλι, με κέρδη 0,67% και με ετήσια θετική μεταβολή της τάξης του +62,36%.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου ήταν απότοκο των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Ida στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού και των ακτών της περιοχής, με ορισμένα βασικά λιμάνια να παραμένουν κλειστά και με την πιθανότητα να επαναλειτουργήσουν να μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες να μοιάζει σήμερα, ισχνή. Εν τούτοις, ο ΟPEC+ δεν φαίνεται να πιστεύει ότι η αγορά χρειάζεται πρόσθετο πετρέλαιο αυτή τη στιγμή. Μάλιστα σε πρόσφατη έκθεση της κοινής επιτροπής του διεθνούς καρτέλ αναφέρεται πως ότι η αγορά πετρελαίου θα στραφεί σε πλεοσματική έως τον ερχόμενο Μάιο, με το πλεόνασμα να αγγίζει τα περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι σημερινού ελλείμματος 900.000 βαρελιών.